Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.08.2023 08:05

Župa pripravila pre deti z Ukrajiny pobyt v škole v prírode


Do Detského raja pricestovalo celkovo 79 osôb z Ukrajiny, okrem detí a mládeže je to tiež osemčlenný sprievodný tím dospelých.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny. Župná škola v prírode Detský raj hostí celkovo 71 detí, ktoré pochádzajú z Chmeľnického a Zakarpatského regiónu.


Pobyt pod Tatrami odštartoval v nedeľu 6. augusta a bude sa niesť v duchu športových aj spoločenských aktivít. V Detskom raji v Tatranskej Lesnej sú na týždeň ubytované deti z Ukrajiny priamo zasiahnuté vojnovým konfliktom. Presne 35 z nich pochádza z Chmeľnického kraja a 36 detí je zo Zakarpatskej oblasti. Rekreačný pobyt pre nich pripravila prešovská krajská samospráva a je ďalšou z foriem pomoci, ktorú Ukrajine počas pretrvávajúcej krízy poskytuje. Zabezpečuje ho personálne, technicky, organizačne a v neposlednom rade finančne. Pobyt detí pod Tatrami potrvá do piatka 11. augusta.

„Vojnový stav na Ukrajine trvá už takmer rok a pol a zasahuje nezvratne aj do života tých najzraniteľnejších, detí, ktoré by a nikdy nemali byť súčasťou takýchto konfliktov. Žiaľ, realita je iná, preto sme sa rozhodli pre desiatky z nich pripraviť rekreačný pobyt v našej škole v prírode a sprostredkovať im nové zážitky, ktoré tak veľmi potrebujú, ale aj odbornú zdravotnú či psychologickú pomoc. Je to minimum, čo môžeme pre nich urobiť,“ uviedol počas otváracieho dňa pobytu podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Štefan Bieľak.

Do Detského raja pricestovalo celkovo 79 osôb z Ukrajiny, okrem detí a mládeže je to tiež osemčlenný sprievodný tím dospelých. Nechýbajú tu štyria slovensko-ukrajinsky hovoriaci animátori, zdravotník aj psychológ, ktorý mapuje psychické zdravie hostí a v prípadne potreby je pripravený poskytnúť im odbornú pomoc.

Súčasťou rekreačného pobytu pre ukrajinské deti v Detskom raji je bohatý kultúrny a spoločenský program. Zahŕňa ľahkú turistiku po okolitých prírodných lokalitách, návštevu jaskýň a múzeí v podtatranskom regióne, športové a spoločenské hry, či rôzne skupinové a individuálne voľnočasové aktivity. Realizovať sa môžu aj vďaka podpore Krajskej nadácie PSK pre podporu rodiny a Dobrovoľnému hasičskému zboru mesta Prešov.

„Ďakujeme za túto možnosť a najmä za podporu našich detí, ktorú si veľmi vážime. Sme si istí, že tu strávia šesť krásnych dní plných priateľstiev a smiechu. Podujatiu predchádzala intenzívna komunikácia medzi slovenskou a ukrajinskou stranou a niekoľkotýždňová príprava, aby sa všetko zabezpečilo čo najlepšie a naše deti sa tu cítili naozaj dobre. A to sa aj podarilo vďaka celému realizačnému tímu kraja i personálu v samotnom zariadení,“ doplnil pri privítaní detí v tábore splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran.

 Prešovská krajská samospráva sa angažuje v pomoci Ukrajine od začiatku vojnového konfliktu. Organizovala humanitárnu pomoc vo forme prostriedkov pre stravovanie, núdzové bývanie aj samotné ubytovanie v zariadeniach PSK v rozsahu až 120-tisíc nocí. V župných školách bolo umiestnených 174 ukrajinských žiakov. Kraj poskytol aj pracovné príležitosti, a to pre 21 odídencov, ktorí si odpracovali 7 350 hodín.

 Pomocnú ruku a finančnú podporu poskytol dievčenskej juniorskej reprezentácii v hádzanej pri ich príprave na turnaj v Bulharsku a na ME v Prahe. Priamo na Ukrajinu putovali i elektrocentrály a notebooky. Okrem týchto aktivít župa pomáhala tiež finančne - z vlastných zdrojov vyčlenila 25-tisíc eur pre obec Ubľa a 100-tisíc na úhradu nákladov súvisiacich s poskytovaním humanitárnej pomoci pre ukrajinských odídencov.

 

 

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon
Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.
viac
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2016
Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku
V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.
viac
19.01.2021
Karpatská nadácia poskytne podporu v programe Škola napriek korone
Karpatská nadácia opäť otvára program Škola napriek korone s cieľom podporiť nápady, ktoré by pomohli riešiť potreby prerušeného vzdelávacieho procesu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %