Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.08.2022 01:30

Enormné zvyšovanie cien materiálov stoplo stavbu kompostárne


Ilustračná snímka.


Enormné zvyšovanie cien vstupov a materiálov sa dotkne aj plánovaných investícií v Očovej v okrese Zvolen.


Samospráva musela z tohto dôvodu nedávno vypovedať zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondov, ktorý získala na projekt výstavby malej kompostárne.

"Predražuje sa každý výrobný proces, zvyšuje sa konečná cena každého produktu, ktorý kupujeme. Má to vplyv aj na investičné akcie, ktoré sme plánovali realizovať," uviedol starosta Ján Senko.

Ako ďalej informoval, firma, ktorá mala realizovať výstavbu malej kompostárne, vedeniu obce oznámila, že v dôsledku skokového nárastu cien stavebných materiálov, energií, ocele a iných komodít nie je schopná zhotoviť dielo za vysúťaženú cenu, ktorá sa v prepočte zvýšila zhruba o 35 percent. Zároveň upozornila na zhoršenú dostupnosť materiálov, ktoré by mohli viesť k nevyhnutnému posunu termínu dokončenia diela.

"Vzhľadom na to žiadala o zvýšenie ceny alebo navrhla ukončenie zmluvy. V prípade nového verejného obstarávania by sme však nevedeli garantovať stanovený termín ukončenia stavby, a preto sme po konzultáciách s riadiacim orgánom požiadali o mimoriadne ukončenie zmluvného vzťahu výpoveďou zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku," konštatoval Senko. Ukončenie zmluvného vzťahu bolo už odsúhlasené aj obecným zastupiteľstvom.

Podľa starostu súčasná situácia viedla aj telekomunikačnú spoločnosť k rozhodnutiu zatiaľ nezačať s rozširovaním verejnej elektronickej telekomunikačnej siete v obci. "Toto rozhodnutie malo vplyv aj na plánovanú výstavbu chodníka na Ulici SNP, pretože sa počítalo s prekládkou niektorých telekomunikačných stĺpov v miestach výstavby chodníka," pripomenul starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
12.06.2018
Bánovce nad Bebravou chcú postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad
Bánovce nad Bebravou majú záujem na pozemkoch v Dežericiach (okres Bánovce nad Bebravou) postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad (BRO). K dispozícii by mala byť nielen pre mesto, ale i okolité obce.
viac
29.09.2022
V súvislosti s rastom cien energií pripravuje obec viacero opatrení
V súvislosti s rastom cien energií pripravuje obec Očová v Zvolenskom okrese viacero opatrení. Sú to napríklad obmedzenie verejného osvetlenia v uliciach i v parkoch. Potvrdila to prednostka očovského obecného úradu Janka Holíková.
viac
12.05.2023
Mesto je pripravené na začiatok výstavby regionálnej kompostárne
Samospráva Kremnice je pripravená na začiatok výstavby regionálnej kompostárne za vyše 2,7 milióna eur, ktorá bude slúžiť mestu i okolitým obciam. Ako uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec, získanú dotáciu by malo mesto vyčerpať do konca tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %