Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.11.2023 01:05

Európsky týždeň boja proti drogám


Nie drogám - Európsky týždeň boja proti drogám


Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. V roku 2023 bude Európsky týždeň boja proti drogám prebiehať od 13. do 19. novembra. Hlavným zámerom je zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike, zvyšovanie povedomia a informovanosti o legálnych a nelegálnych drogách.


Vzhľadom k preukázateľným závažným dopadom drogovej závislosti, ale aj experimentálneho užívania drog na fyzické a psychické zdravie človeka je nevyhnutné venovať tejto oblasti neustále zvýšenú pozornosť.

Aktuálne údaje aj z oblasti legálnych a nelegálnych drog užívaných na Slovensku prináša Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) v prieskume Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov Slovenskej republiky. Prieskum bol realizovaný formou dotazníkov v priebehu roka 2022 na respondentoch z celého územia Slovenskej republiky. Výskumnú vzorku tvorilo spolu 3764 respondentov, z toho bolo 1882 žien a 1882 mužov. Zrealizovaný prieskum priniesol výsledky aj z oblasti konzumácie alkoholických nápojov, fajčenia a užívania nelegálnych návykových látok. Čo sa týka konzumácie alkoholických nápojov, výsledky ukázali: frekvenciu konzumácie každý deň v prípade piva u 7,5 %, frekvenciu konzumácie vína každý deň u 2,6 %, frekvenciu konzumácie destilátov každý deň/obdeň u 1,3 % a frekvenciu konzumácie miešaných nápojov každý deň/obdeň u 0,5 % zo všetkých opýtaných respondentov. V problematike fajčenia sa na základe výskumu ukázalo, že počet nefajčiarov sa znížil: v roku 2019 bol podiel respondentov – nefajčiarov 70,7 %, v roku 2022 to bolo 66,3 % nefajčiarov. Z oblasti nelegálnych návykových látok uviedlo 5,1 % respondentov, že za posledný rok užilo nejakú drogu. Pritom najčastejšie užívanou drogou bola marihuana, nasledovala extáza, pervitín a kokaín.

,,Aj na základe uvedených výsledkov je zrejmé, že problematika prevencie drogových závislostí je stále vysoko aktuálna. Je potrebné zdôrazňovať vážne zdravotné riziká a dopady drog na človeka, jeho rodinu, okolie, ako aj na celú spoločnosť. Zvýšenú pozornosť v zmysle cielených preventívnych aktivít je vhodné venovať dospievajúcim a mladým ľuďom z hľadiska citlivého vekového obdobia a z toho vyplývajúcich väčších rizík,“ uviedla z Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB Mgr. Petra Koppová, PhD. ,,Náš odbor realizuje preventívne aktivity z problematiky drogových závislostí pre žiakov základných a stredných škôl počas celého roka. V mesiacoch október a november tohto školského roka bolo doteraz zrealizovaných 7 aktivít s protidrogovou tematikou s počtom 151 edukovaných. Preventívne aktivity prebiehajú aj naďalej podľa záujmov a potrieb jednotlivých škôl. V prípade záujmu o tieto aktivity nás neváhajte kontaktovať, môžete to urobiť telefonicky na číslach 048/4367 422, 421, 424 alebo písomne na e-mailovej adrese poradna.zdravia@vzbb.sk, “ doplnila na záver.

Autor: (ÚVZ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Do Európskeho týždňa mobilty 2017 sa zapája aj Prešov
Od pondelka 18. septembra do piatku 22. septembra môžu prešovskí vodiči využívať mestskú hromadnú dopravu bezplatne. Stačí mať pri sebe vodičský preukaz.
viac
15.11.2018
Slovenský ambasádor odprezentoval úspechy odborného vzdelávania na Slovensku
Na dôležitosť podpory odborného vzdelávania upozorňuje Európska komisia prostredníctvom Európskeho týždňa odborných zručností už tretím rokom. Nemalú zásluhu na šírení významu tejto myšlienky smerom k obyvateľom vlastnej krajiny majú národní ambasádori.
viac
18.11.2018
V pondelok štartuje Európsky týždeň boja proti drogám
Poukázať na nebezpečenstvo spojené s užívaním alkoholických nápojov najmä u mladistvých, sú zamerané aktivity slovenského verejného zdravotníctva počas Európskeho týždňa boja proti drogám vyhláseného z iniciatívy EÚ, ktorý oficiálne štartuje v pondelok (19. novembra 2018).
viac
10.11.2021
RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám
V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %