Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
19.10.2021 03:45

Fiľakovský hrad je opäť turisticky atraktívnejší


Ilustračná snímka


V uplynulých dňoch sa dokončila rozsiahla rekonštrukcia stredného hradu. Vďaka nej vznikli nové atrakcie pre turistov.


Počas posledných rokov prebiehali v areáli stredného hradu rozsiahle stavebné práce a terénne úpravy. Dokončiť sa ich podarilo v uplynulých dňoch. Kedysi zanedbaný, neprístupný a trávou zarastený priestor tak dnes ponúka nové atrakcie pre turistov v podobe troch delostreleckých strielní – kazemát. Komplexne vyčistiť a obnoviť sa ich podarilo vďaka dotáciám z ministerstva kultúry, ktoré na projekt za posledné dva roky prispelo sumou 48-tisíc eur. Počas nich sa vďaka ďalšej podpore zo strany úradu práce na projekte podieľalo 13 nezamestnaných.

Počas prác sa komplexne upravil a zabezpečil terén stredného hradu, odstránili sa tony sute a vyčistili a obnovili tri kazematy. K nim po novom vedú oceľové schodiská, čím vznikla nová sprístupnená atrakcia pre turistov. Vďaka predchádzajúcemu úspešnému projektu Hradného múzea sa podarilo dokončiť aj odvodnenie celého nádvoria stredného hradu, čím sa vyriešil desaťročia pretrvávajúci problém s vlhnutím múrov.

Samospráva kontinuálne pracuje na postupnej obnove a zatraktívnení hradného areálu i jeho okolia. Počas uplynulých rokov prostredníctvom rôznych úspešných projektov zrekonštruovala prístupové cesty k hradu, vystavala nové parkovisko pre turistov s priľahlými sociálnymi zariadeniami, zrekonštruovala historické prvky, akými sú posledná bašta mestského opevnenia, delostrelecká bašta či vínny domček, v ktorom vznikli nové výstavné priestory. V budúcnosti sa plánuje zamerať na obnovu horného hradu.

Autor: (ts-Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
13.08.2020
TSK ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu. Po vydaní kolaudačného rozhodnutia tak TSK verejnosti sprístupní ďalších 7000 štvorcových metrov hradného areálu.
viac
01.12.2021
Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty
Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %