Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.10.2023 05:05

Fotovoltické panely zabezpečia celoročnú spotrebu elektriny na radnici v Šali


Ilustračná snímka, zdroj: sse.sk


Na budove radnice v Šali prebieha inštalácia 66 fotovoltických panelov. Ako informovalo mesto, po spustení do prevádzky zabezpečia celoročnú spotrebu elektriny na mestskom úrade.


Na panely sa mestu podarilo získať dotáciu 77.000 eur z európskych fondov. Na strechu budovy ich pomocou žeriava vyložili už v piatok 6. októbra. "Montáž bude trvať približne tri dni, panely budú kompletne nainštalované asi do dvoch týždňov," uviedol zástupca realizačnej spoločnosti Marián Mičky.         

Ako informovala projektová manažérka Mestského úradu v Šali Eliška Vargová, peniaze sa podarilo získať na takzvané off-grid riešenie. "To znamená, že panely nie sú napojené na elektrickú rozvodnú sieť a zvyšná vyprodukovaná elektrická energia sa ukladá do batérie na využitie neskôr," vysvetlila.         

Projekt je podľa jej slov vypočítaný tak, aby po spustení do prevádzky vyprodukovaná "zelená" energia pokryla spotrebu všetkých elektrických spotrebičov budovy. "Na úrade ich nie je málo. Je tu množstvo počítačovej techniky, máme tu vzduchotechniku, rekuperáciu, chladenie a nabíjaciu stanicu pre elektromobil mestského úradu," doplnila Vargová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Verejnosť môže s magistrátom komunikovať pomocou novej e-mailovej adresy
Šalianska radnica zaviedla pre obyvateľov mesta novú službu, ktorá má zlepšiť komunikáciu medzi občanmi a mestským úradom.
viac
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
10.10.2023
Školy sa môžu zapojiť do súťaže o fotovoltické panely
Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v spolupráci s Ekofondom SPP vyhlásili súťaž o fotovoltiku na školy, do ktorej sa môžu prihlasovať do 15. októbra. Hlavnou výhrou sú fotovoltické panely s kompletnou inštaláciou pre víťaznú školu v hodnote do 35.000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %