Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
20.03.2024 10:05

Hlasujte za projekty Participatívneho rozpočtu PSK


Ilustračný banner


Hlasovanie v treťom ročníku Výzvy Participatívny rozpočet Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je spustené. Verejnosť v nej rozhoduje o rozdelení verejných financií vo výške 130-tisíc eur a zároveň o tom, ktoré komunitné projekty sa budú realizovať.


Obyvatelia prešovského regiónu si aktuálne môžu vybrať z 33 projektových zámerov a hlas svojmu favoritovi odovzdať do 31. marca. Dotáciou 10-tisíc eur sa v rámci jednotlivých okresov PSK podporí jeden projekt s najvyšším počtom SMS hlasov.

Prešovský samosprávny kraj aj v tomto roku vyhlásil výzvu Participatívny rozpočet na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií zo svojho grantového programu. Cez túto výzvu dáva širokej verejnosti možnosť rozhodnúť o prerozdelení časti verejných zdrojov, a to až vo výške 130-tisíc eur. Obyvatelia kraja zároveň SMS hlasovaním rozhodujú, aké nové projekty miest, obcí, cirkví, organizácií či združení zamerané na podporu verejného života sa v jednotlivých okresoch v tomto roku zrealizujú. Hlasovanie vo Výzve Participatívny rozpočet 2024 je už spustené a trvá od 18. do 31. marca.

O hlas verejnosti sa v  treťom ročníku výzvy uchádza 33 projektov z celkového počtu 43, ktoré prešli schvaľovacím procesom. Zverejnené sú na webovom sídle kraja v hlasovacom formulári, kde môžu obyvatelia kraja sledovať priebežné výsledky hlasovania. Súťažné projekty sú všeobecne zamerané na inováciu existujúcej alebo vytvorenie novej verejnej služby, na revitalizáciu verejných priestorov či ich komunitnú infraštruktúru.

Konkrétne ide napríklad o projekty obnovy národnej kultúrnej pamiatky, opravy fasád či striech chrámov, projekty zamerané na výstavby chodníkov, schodísk aj pamätníkov, ale napríklad aj na vybudovanie nového lesoparku, záhrady priateľstva, minidomčeka ľudových zvykov a tradícií i inkluzívneho ihriska.

Hlasovanie prebieha formou odoslania SMS správy s označením projektu v tvare PSKx (bez medzier), kde x je číslo projektu, na tel. číslo 0902 025 502. Z jedného mobilného telefónneho čísla je pritom možné hlasovať iba za jeden projekt. Spätná SMS o potvrdení hlasovania za daný projekt je bezplatná.

Cez výzvu sa podporí projekt s najvyšším počtom získaných SMS hlasov v rámci jednotlivých okresov PSK, a to v plnej výške požadovanej dotácie. Tá je na jednu žiadosť 10-tisíc eur a spolufinancovanie predstavuje 20% zo schválenej dotácie.

Prešovský samosprávny kraj si v prípade nerozdelenia finančných prostriedkov vyhradzuje právo poskytnúť ich žiadateľovi, ktorého projekt sa podľa najvyššieho počtu získaných SMS hlasov umiestnil v poradí na ďalšom mieste v rámci všetkých okresov kraja.

Každý hlasujúci v 3. ročníku Výzvy Participatívny rozpočet PSK bude automaticky zaradený do žrebovania o ceny, ktoré do súťaže venovali kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti prešovskej krajskej samosprávy, pričom spomedzi všetkých hlasujúcich sa vyžrebujú traja výhercovia.

Všetky podmienky k hlasovaniu a informácie o výzve sú zverejnené na webovom sídle  kraja www.psk.sk v sekcii Poskytovanie dotácií/Dotačná schéma 2024/Výzva Participatívny rozpočet 2024. Víťazné zámery aktuálneho ročníka výzvy budú verejnosti známe 10 dní od ukončenia hlasovania, t.j. 10. apríla 2024. 

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
31.03.2022
Rozhodnite o víťazných projektoch Participatívneho rozpočtu PSK
Novinkou Prešovského samosprávneho kraja v rámci jeho grantovej schémy je Výzva Participatívny rozpočet. Prvýkrát umožňuje rozhodovať o rozdelení časti verejných zdrojov aj obyvateľom Prešovského kraja.
viac
29.04.2022
V rámci participatívneho rozpočtu PSK rozdelili 130 000 eur pre 13 projektov
Na revitalizáciu ulice, dovybavenie areálu, opravy chodníkov, fasád či zabezpečenie ozvučenia i zriadenia open air minimúzea travertínov sa použijú financie v rámci participatívneho rozpočtu. Rozhodla o tom verejnosť v rámci SMS hlasovania.
viac
23.05.2022
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 15 komunitných projektov
Mesto Partizánske opäť finančne podporí zo svojho rozpočtu projekty na zlepšenie komunitného života. O podporu verejnosti sa uchádza 15 zámerov, samospráva prerozdelí sumu 10 000 eur desiatim s najväčším počtom SMS hlasov. Informovala o tom Martina Skaličanová z mestského úradu v Partizánskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %