Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.03.2022 10:35

Kolóniu havranov sa v L. Mikuláši snažia odplašiť maketami dravcov


Snímka zdroj: (Mesto L. Mikuláš).


V utorok ich nainštalovali do korún stromov v Parku Márie Rázusovej Martákovej pri Rachmaninovom námestí a na Stodolovej ulici. Zástupca primátora Ľuboš Trizna uviedol, že cieľom je dostať havrany z centra mesta na perifériu.


"Zámerne to robíme na začiatku marca, teda v období pred hniezdením havranov, aby si nezačali stavať hniezda opäť v tejto zaľudnenej lokalite. V rámci pilotného projektu skúšame viacero druhov makiet. Statické, so svietiacimi očami a tiež s pohyblivou hlavou a zvukovými výkrikmi," priblížil Trizna.

Vedenie mesta doplnilo, že na takomto spôsobe sa zhodli ako na humánnom riešení, pretože plašenie živými dravcami spôsobuje úhyn jedincov. Proti krkavcovitým operencom robia pracovníci mestských verejnoprospešných služieb aj ďalšie opatrenia, akými sú orezávanie konárov a zhadzovanie hniezd.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
20.04.2017
Miestne dane a poplatky môžu v Liptovskom Mikuláši platiť už aj cez mobil
Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu v tomto roku po prvý raz zaplatiť miestne dane a poplatky aj cez mobilný telefón. Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni.
viac
29.11.2017
Pre samosprávu je dôležitá podpora miestnej ekonomiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v ostatnom období sústredilo na nástroje podporujúce lokálnu hospodársku politiku a teda miestnu ekonomiku.
viac
12.10.2021
V Liptovskom Mikuláši majú problém s havranmi,na stromy umiestnia makety dravcov
Obyvateľov Liptovského Mikuláša obťažujú premnožené havrany poľné, ktoré robia hluk a znečisťujú verejné priestranstvá. Koncom januára dá preto radnica nainštalovať v korunách stromov makety dravých vtákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %