Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.04.2023 09:55

Komuniké z rokovania Rady ZMOS 19. apríla 2023


Snímka zo zasadania Rady ZMOS


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 19. apríla 2023 v poradí 16. zasadnutie Rady ZMOS. Rokovaniu Rady predchádzalo paralelne zasadnutie Komory miest a Komory obcí.


Rokovanie sa týkalo predovšetkým prípravy 34. volebného snemu ZMOS, návrhu priorít na nasledujúci rok, priebehu riešenia dopadov energetickej krízy na mestá a obce a nechýbala ani problematika eurofondov predchádzajúceho a súčasného programového obdobia za účasti podpredsedníčky vlády SR a ministerky investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej.

Po otvorení rokovania Rady ZMOS predsedom Branislavom Trégerom členovia Rady ZMOS schválili členov návrhovej komisie starostku obce Predajná Tatian Čontofalskú, starostku MČ Košice – Nad Jazerom Lenku Kovačevičovô a starostku obce Bukovec Marcelu Paveskovú.

Rokovanie Rady ZMOS pokračovalo vyhodnotením plnenia úloh z uznesenia Rady ZMOS a informáciou k usporiadaniu členstva v Rade ZMOS po komunálnych voľbách a regionálnych snemoch, ktoré sa uskutočnili po 17. marci 2023. Členovia Rady ZMOS boli informovaní o zmenách v zložení Rady ZMOS, ktoré vyplývajú z uznesení snemov regionálnych združení a schválili prijatie Regionálneho združenia Dunajský región WARKUN do štruktúry ZMOS. Vyhodnotenie plnenia uznesení 33. snemu ZMOS a návrh snemových dokumentov 34. snemu ZMOS boli ďalším bodom rokovania. V tomto bode členovia Rady ZMOS odporučili doplniť kandidátov z regionálnych združené do kontrolnej komisie.

Aktuálnu tému eurofondy súčasného a predchádzajúceho obdobia prediskutovali členovia Rady ZMOS zo účasti podpredsedníčky vlády SR a ministerky investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej a jej tímu. Aktuálna výzva k nárastu cien stavebných materiálov, do ktorej sa zatiaľ zapojilo 60 miest a obcí, výzva v rámci FAST CARE na refundáciu nákladov miestnym samosprávam v súvislosti s utečeneckou krízou, do ktorej sa zapojilo 1300 miest a obcí, stav čerpania zdrojov z EŠIF do konca roka 2023 mestami a obcami, miestne akčné skupiny ako aj regionálna podpora pre najmenej rozvinuté regióny boli témami, ktorým sa venovala diskusia členov rady s pozvanými hosťami.

Ďalším bodom rokovania bol návrh priorít 34. snemu ZMOS, ktoré sú zároveň tézami na rokovanie s relevantnými politickými stranami pred parlamentnými voľbami 2023 v rámci ktorého členovia prediskutovali návrh desiatich priorít združenia na nasledujúce ročné obdobie a základe návrhu Rady ZMOS schválili jedenástu prioritu pre oblasť zdravotníctva. Rada ZMOS menovala aj poradcov za ZMOS za jednotlivé regióny v zmysle Memoranda o spolupráci medzi ZMOS a Jednotou dôchodcov Slovenska.

Ďalej uložila kancelárii ZMOS vytvoriť komisiu, ktorá sa bude zaoberať revíziou stanov a zapracovaním požiadaviek na zmenu stanov ZMOS. Zobrala na vedomie informáciu z rokovania Komory miest a Komory obcí a na základe odporúčania Komory obcí prijala uznesenie, v ktorom žiada vládu SR a NRSR o kompenzáciu cien energií pre mestá a obce, ktoré využívajú alternatívne zdroje vykurovania (napr.: peletky), a to do výšky kompenzácií podľa bodu 2, najneskôr do 15. júna 2023.

Zasadnutia Komory miest sa zúčastnilo 42 členov. Úvodným bodom rokovania bolo schválenie programu, následne sa komora venovala aktuálnym informáciám, týkajúcich sa kompenzáciám vysokých cien energií. V tomto bode bol schválený navrhnutý model rozdelenia finančných prostriedkov v pomere: 1,2 % pre mestá a obce do 3 tisíc obyvateľov, 0,8 % pre mestá a obce nad 3 tisíc obyvateľov, 1%  pre hl. mesto Bratislava, Košice.

Druhým bodom rokovania bolo schválenie téz a priorít 34. snemu ZMOS. Komora miest sa venovala aktuálnej téme dopadov stratifikácií nemocníc na mestá a okolité obce. Členovia komory považujú za dôležité otvoriť otázku prehodnotenia dokumentu „Optimalizácia siete nemocníc.“ Z dôvodu podstavu príslušníkov polície bude komora žiadať Ministerstvo vnútra o riešenie situácie v policajnom zbore; nedoriešená je i problematika „Občianskych poriadkových hliadok.“

Na Komore obcí ZMOS sa zúčastnilo 54 starostov. Členovia komory prerokovali predovšetkým kompenzáciu za energie a závery z rokovaní zástupcov ZMOS na Úrade vlády SR, o ktorých informoval predseda ZMOS Branislav Tréger a členovia pracovnej skupiny ZMO na aktualizáciu kompenzačného mechanizmu za Komoru obcí. K tomuto bodu prijala odporúčanie pre radu ZMOS. Ďalej komora prerokovala problematiku 34. snemu ZMOS a segregácii rómskych detí vo vzdelávaní.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
21.03.2022
Komuniké z 12. rokovania Rady ZMOS
V poradí 12. zasadnutie Rady Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo témam, ktoré sú v aktuálnom období mimoriadne dôležité z hľadiska činnosti miestnej územnej samosprávy.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %