Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.12.2022 04:15

Lipicany sú 9. zápisom SR v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva


Snímka zdroj: (tasr).


V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican".


Ako informovala agentúra STA, o zápise do prestížneho svetového zoznamu rozhodol vo štvrtok Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu NKD UNESCO na svojom 17. zasadnutí v marockom Rabate.

Tradície chovu ušľachtilého konského plemena navrhli v marci 2020 zapísať Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ako uviedlo slovinské ministerstvo kultúry, ktoré koordinovalo nomináciu, vo všetkých ôsmich krajinách sú lipicany po stáročia neoddeliteľnou súčasťou miestnych osláv a slávností i súčasťou ústnych ľudových tradícií. Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni, pripomína Centrum tradičnej ľudovej kultúry (CTĽK), ktoré má na starosti aktivity súvisiace s ratifikáciou Dohovoru o ochrane NKD UNESCO.

"Do národného zoznamu, Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska bol prvok 'Chov plemena koní lipican v Topoľčiankach' zapísaný v roku 2017," pripomenul riaditeľ CTĽK Miroslav Hanák.

Počiatok chovu týchto ušľachtilých koní siaha do 16. storočia do dediny Lipica v dnešnom Slovinsku, podľa ktorej plemeno dostalo svoje meno. Lipicany sú tiež úzko spojené so Španielskou jazdeckou školou vo Viedni.

Okrem tradícií spojených s chovom lipicanov sú ďalšími zápismi SR v reprezentatívnom zozname NKD ľudstva Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba, Terchovská muzika, Gajdošská kultúra, Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, Horehronský viachlasný spev, Modrotlač, Drotárstvo a Sokoliarstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
22.11.2023
Banská Štiavnica oslávi 30. výročie zápisu na zoznam UNESCO
Mesto Banská Štiavnica si pripomenie 30. výročie zápisu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V pondelok 11. decembra chystá pre verejnosť viacero podujatí, ktorými si túto udalosť pripomenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %