Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.08.2020 11:40

Mesto bude mať po novom dve školy namiesto troch


Ilustračná snímka.


Dvojica základných škôl s materskou školou (ZŠ s MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Turčianske Teplice ku koncu letných prázdnin zanikne.


K zmene organizácie v štruktúre škôl, v rámci ktorej bude mať mesto dve školy namiesto troch, samospráva pristúpila z dôvodu úspory finančných prostriedkov, zároveň reaguje na demografický vývoj. Rozhodnutie jednohlasne odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní minulý týždeň.       

Zmenu organizačnej štruktúry škôl na území mesta schválili mestskí poslanci ešte vlani v máji. „Spojená škola Horné Rakovce, ktorá má do konca augusta dve organizačné zložky, gymnázium a ZŠ s materskou školou, sa zmení tak, že od 1. septembra sa do tejto školy zaradí ZŠ s MŠ Školská so všetkými jej súčasťami a bude tvoriť jednu z dvoch organizačných zložiek. ZŠ s MŠ Horné Rakovce sa zmenou v sieti stane elokovaným pracoviskom ZŠ s MŠ. A teda už nebude organizačnou zložkou spojenej školy, ale bude jej súčasťou,” priblížila referentka školského úradu Věra Brhelová.       

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podľa nej rozhodlo o vyradení ZŠ s MŠ Školská a ZŠ s MŠ Horné Rakovce zo siete škôl a školských zariadení koncom júna tohto roka. „Zmysel tohto rozhodnutia bol aj v tom, že z troch škôl budeme mať dve. Priamo na území mesta bude jedna - spojená škola - a v časti Diviaky bude ZŠ s MŠ s prvým až štvrtým ročníkom. ZŠ s MŠ Školská bude po novom organizačnou zložkou Spojenej školy Horné Rakovce. Nástupníckou organizáciou ZŠ s MŠ bude elokované pracovisko, ktoré sa rozdelí na ZŠ a MŠ,” ozrejmila.       

Zmena organizačnej štruktúry v sieti škôl sa prejaví postupným znížením počtu tried a nárastom žiakov v nich, ako i znížením počtu zamestnancov, čo by malo zabezpečiť mestu finančnú úsporu. „Priniesť by to malo efektívnejšie vynakladanie finančných prostriedkov, aby sme sa zbavili aj strašiaka v podobe dohodovacích konaní, ktoré máme každý rok. Musí byť však garantované dodržiavanie tých parametrov, ktoré sme prijali,” dodala Brhelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2019
Za parkovanie v Turčianskych Tepliciach sa bude od budúceho roka platiť
V Turčianskych Tepliciach budú po novom za parkovanie v centre od budúceho roka platiť. Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií počíta s tým, že parkovanie budú mať na starosti miestne technické služby.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
24.03.2023
Tretina odpadu v Horných Rakovciach bola biologického pôvodu
Približne tretinu zo 640 kilogramov zmesového komunálneho odpadu z vybraných nádob na sídlisku Horné Rakovce v Turčianskych Tepliciach tvorili zvyšky odpadu z kuchyne.
viac
07.10.2023
Samospráva chce zrekonštruovať MŠ v Dolnej Štubni
Materskú školu (MŠ) v Dolnej Štubni, mestskej časti Turčianskych Teplíc, plánuje samospráva zrekonštruovať. Prácami sleduje zlepšenie energetickej efektívnosti objektu, dodávateľa hľadá cez verejnú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %