Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.10.2023 11:05

Mesto chce investovať do modernizácie osvetlenia vyše 3,5 milióna eur


Ilustračná snímka (Teraz.sk)


Nové Zámky pripravujú projekt na modernizáciu svojho verejného osvetlenia. Financovať ho chcú z úveru 3.513.153 eur. S úrokom 0,1 percenta a dobou splácania tri až 20 rokov ho chcú získať z Environmentálneho fondu. Z celkového počtu 4414 svietidiel chce radnica vymeniť 3831 kusov.


"Vek najstarších typov svietidiel sa odhaduje na približne 20 rokov. Prevažujú svietidlá s vysokotlakovými sodíkovými výbojkami. Vo výbojkových svietidlách sa používajú svetelné zdroje v súčasnosti už nevhodné pre verejné osvetlenie, s nízkym podaním farieb a s krátkou životnosťou. Osvetlenie je energeticky nehospodárne a morálne zastarané," konštatuje sa v materiáli, ktorý na svojom septembrovom rokovaní schválili mestskí poslanci.         

Radnica očakáva, že po výmene svietidiel za nové usporí na energiách viac ako 250.000 eur. "S úsporou elektrickej energie súvisí aj nižšia produkcia emisií. Po realizácii sa zníži produkcia CO2 o viac ako 211 ton ročne," uviedol mestský úrad.         

Ten zároveň pripomenul, že okrem úspor bude hlavnou výhodou moderného osvetlenia zvýšenie jeho kvality a rovnomernosť osvetlenia komunikácií. "Je treba minimalizovať oslnenie vodiča spôsobené nevhodnou inštaláciou a naklonením svietidiel. V priestoroch mestských parkov sa navrhuje použiť svietidlá s distribúciou svetla, ktoré nebude osvetľovať okolité obytné budovy a zabráni šíreniu svetelného smogu," dodala radnica.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2018
Termálne kúpalisko v Nových Zámkoch prešlo modernizáciou
Trojročná etapa modernizácie Termálneho kúpaliska E. Tatarika v Nových Zámkoch je ukončená. V tohtoročnej poslednej etape pribudol nový sedací termálny bazén s plochou 230 štvorcových metrov.
viac
19.10.2022
Mesto znižuje spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu
Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.
viac
10.07.2023
Komárno investuje 1,5 milióna do modernizácie verejného osvetlenia
Približne 1,5 milióna eur investuje v blízkej budúcnosti mesto Komárno do modernizácie verejného osvetlenia a osvetlenia jednotlivých inštitúcií v Komárne. Významná investícia umožní na niektorých miestach dosiahnuť až 80-percentnú úsporu, informovala radnica.
viac
11.07.2023
Ružomberok zmodernizuje verejné osvetlenie za 2,8 milióna eur z úveru
Verejné osvetlenie v Ružomberku obnovia za 2,8 milióna eur z úveru od Environmentálneho fondu. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že o rekonštrukcii rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Modernizácia by nemala trvať dlhšie ako štyri roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %