Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
18.11.2022 11:00

Mesto Levice využilo akustickú tomografiu na zhodnotenie poškodenia stromov


Ilustračná snímka, zdroj: levice.sk


Mesto Levice pokračuje v hodnotení prevádzkovej bezpečnosti vybraných drevín pomocou akustického tomografu. Cieľom je určiť rozsah poškodenia vytypovaných stromov a po zanalyzovaní výsledkov a zvážení všetkých možností zvoliť vhodný spôsob ich ošetrenia.


Kontrolované boli lipy, pagaštany, topoľ a breza. Podľa predbežných výsledkov je z 11 hodnotených stromov potrebné zlepšiť prevádzkovú bezpečnosť piatich jedincov.       

Akustickú tomografiu využila samospráva už v minulom roku. Práce vykonal rovnako ako v tomto roku Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Touto prístrojovou metódou bolo vlani zhodnotených 130 vytypovaných jedincov na frekventovaných miestach, ktoré boli následne ošetrené či v nevyhnutných prípadoch odstránené.       

Akustická tomografia je nedeštruktívna metóda, ktorou sa zisťuje prítomnosť a rozsah uzatvorených dutín v kmeňoch. Niektoré defekty stromov sa nedajú zistiť vizuálne, preto je potrebné doplniť vizuálne hodnotenie drevín o prístrojové metódy (rezistograf, ťahové skúšky, akustická tomografia). Po zistení rozsahu skrytých defektov je možné navrhnúť buď vhodné arboristické zásahy, alebo v nutnom prípade pristúpiť k výrubu poškodených stromov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi.
viac
26.05.2018
Každé nové dieťa dostane od radnice svoj strom
Vo Vrbovom už tri roky dostávajú noví občania do daru od mesta svoj vlastný strom. Dievčatkám pri spoločnom privítaní do života na radnici darujú listnaté a chlapcom ihličnaté stromčeky. Rodičia ich spolu zasadia, označia menom svojho dieťatka a potom sledujú, ako rastie ich potomok i jeho strom.
viac
09.09.2019
V najbližších rokoch má v Košiciach pribudnúť 300-tis. stromov
Dokopy 300-tis. stromov by malo v najbližších rokoch pribudnúť v Košiciach a ich blízkom okolí. Informovali o tom zástupcovia Dobrovoľníckeho centra Košíc (DCK) na pondelkovom brífingu. Ako uviedli, verejnosť môže v rámci pilotného projektu Sadíme Strom života požiadať o výsadbu na svojom pozemku.
viac
07.06.2021
V Leviciach prebieha hodnotenie zdravotného stavu stromov prístrojovou metódou
Po tom, čo v roku 2020 došlo k vývratu na pohľad zdravého pagaštana konského (Aesculus hippocastanum) sa mesto Levice rozhodlo vyčleniť finančné prostriedky na hodnotenie stability drevín zvukovým tomografom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %