Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.03.2024 12:52

Mesto sa pomocou dravcov snaží vytlačiť havrany do okrajových častí


Ilustračná snímka (archív ON)


Levická radnica vo februári ukončila prvú etapu plašenia havranov čiernych pomocou dravých vtákov. Ako uviedol mestský úrad, cieľom bolo zníženie počtu hniezdiacich jedincov v problémových lokalitách mesta a ich vytesnenie do okrajových častí.


Ďalšia etapa je naplánovaná na jesenné obdobie. Podľa magistrátu havrany patria do voľnej krajiny a sú jej dôležitou súčasťou. Na Slovensku sa vyskytujú havrany celoročne. "Aj keď naša hniezdna populácia na jeseň odlieta, prichádza k nám populácia havranov z pobaltských krajín a tá je oveľa väčšia," vysvetlil mestský úrad.         

Zároveň pripomenul, že havrany veľmi citlivo reagujú na zmeny podmienok v krajine a ich výskyt je tak indikátorom zdravého prostredia. "Pre ekosystém sú potrebné. Konzumujú hmyz a zelené časti rastlín, v mestách aj kuchynské odpady. Ich užitočnosť spočíva v čistení prostredia. V intravilánoch však ľuďom často prekážajú, sú hlučné a špinia. Na ich vytlačenie do okrajových častí miest sa osvedčili hlavne dravce. Vyháňanie havranov odpiľovaním stromov nie je účinné, pretože sa jednoducho presunú na iné miesto," doplnila radnica.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2023
Havrana čierneho sa pokúsia odplašiť z centra mesta dravce
Mesto Zlaté Moravce získalo povolenie na odplašenie havrana čierneho z centra mesta pomocou dravcov. Odplašenie havranov by sa malo realizovať v troch termínoch v mesiaci november, informoval magistrát.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
14.02.2024
MOPS budú dohliadať na poriadok a bezpečnosť v meste
Mesto Levice získalo nenávratný finančný príspevok na realizáciu programu Aktívne začlenenie rómskych komunít. Radnica uspela vo výzve Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a získala 208.430 eur, informoval primátor Ján Krtík.
viac
19.02.2024
Primátor vyzdvihol prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú v meste
Prácu a úsilie dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú zlepšovať život v Žiline, v tomto týždni vyzdvihol primátor Peter Fiabáne. Čistia ulice od odpadkov, udržiavajú poriadok na verejných priestranstvách a pomáhajú pri výsadbe zelene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %