Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.02.2023 01:00

Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach


Snímka zdroj: www.ziar.sk


Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.


O zvyšovaní poplatkov rozhodlo vo štvrtok (9. 2.) mestské zastupiteľstvo, samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.       

Samospráva pristúpila k zvýšeniu mesačných príspevkov v materskej škole, základnej umeleckej škole, školského klubu a centra voľného času a zaviedla tiež niekoľko nových poplatkov, ktoré sa odvíjajú od viacerých faktorov. V prípade centra voľného času poplatok napríklad závisí od toho, či má osoba v meste trvalý pobyt. V materskej škole zas mesto zaviedlo vyšší mesačný poplatok v mesiacoch júl a august. Zmenili sa i platby v školskej jedálni, kde sa pri mesačnom poplatku berie do úvahy vek dieťaťa.       

"Zvyšovali sme to tak, aby sme zohľadňovali sociálnu situáciu zákonných zástupcov a prihliadali sme na všetky skutočnosti, ktoré do toho vstupujú. Je však dosť možné, že už v lete nebude dostatočné ani toto zvýšenie," uviedla Adriana Giláňová zo školského úradu. V prípade materskej školy sa napríklad mesačný poplatok zvýšil z doterajších 30 na 35 eur, v mesiacoch júl a august rodičia zaplatia 60 eur mesačne.       

Poslanci mesta rozhodli aj o zmenách poplatkov za sociálne služby. V zariadení pre seniorov pri niekdajšom biskupskom kaštieli sa mesačný poplatok zvýši o 31 eur v mesiaci, ktorý má 31 dní. Pre nárast nákladov sa zvyšuje aj mesačný poplatok za detské jasle, a to z doterajších 200 na 300 eur.       

Zvyšovanie poplatkov v školských zariadeniach či za sociálne služby samospráva vysvetľuje vyššími prevádzkovými nákladmi i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtu mesta.       

"V minulom roku bolo zákonom schválené zvýšenie miezd zamestnancom verejnej správy o 17 percent, pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom v školstve o 22 percent. Mestá a obce však na toto opatrenie nedostali ani euro," skonštatoval primátor mesta Peter Antal s tým, že rozpočty samospráv negatívne ovplyvnilo aj zvýšenie daňového bonusu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
08.03.2019
Žiar nad Hronom: Za mestské jasle si od apríla rodičia priplatia
Od apríla tohto roka si žiarski rodičia za pobyt svojich ratolestí v mestských jasliach priplatia. Mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili zvýšenie poplatku zo súčasných 110 eur na 200 eur mesačne.
viac
04.09.2020
Mestský ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou
Žiarsky ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou. Žiaci základných a materských škôl sú tak o krok bližšie k tomu, aby mohli v školských jedálňach dostávať jeho ovocie. Informovala o tom referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Marcela Gendiarová.
viac
10.12.2022
Za neudržiavané stavby v Žiari n/H zaplatia majitelia desaťnásobne vyššiu daň
Majitelia neudržiavaných stavieb na území mesta Žiar nad Hronom budú od budúceho roka platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností. Mesto chce týmto spôsobom motivovať vlastníkov objektov, ktoré sú v zlom technickom stave, aby sa starali o svoj majetok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %