Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.12.2022 09:55

Za neudržiavané stavby v Žiari n/H zaplatia majitelia desaťnásobne vyššiu daň


Ilustračná snímka, zdroj: TA3


Majitelia neudržiavaných stavieb na území mesta Žiar nad Hronom budú od budúceho roka platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností. Mesto chce týmto spôsobom motivovať vlastníkov objektov, ktoré sú v zlom technickom stave, aby sa starali o svoj majetok.


Vyrubenie vyššej dane schválilo vo štvrtok (8. 12.) mestské zastupiteľstvo. Možnosť vyrubiť vyššiu daň za neudržiavané a schátrané stavby dáva samosprávam nová legislatíva, ktorú parlament schválil na jar tohto roku. Mesto Žiar nad Hronom chce vyšším daňovým zaťažením dosiahnuť, aby nevyhovujúcim stavom budov neboli ohrození alebo obťažovaní obyvatelia mesta, prípadne, aby sa zlepšil vzhľad takýchto objektov.       

Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré schválili poslanci mesta, počíta aj so zvýšením niektorých miestnych daní. Daň z nehnuteľností vzrastie od januára o 0,06 eura za štvorcový meter, daň za ubytovanie o 0,07 eura za noc a daň za využívanie verejného priestranstva v priemere o 10 eur.       

"Pri dani z nehnuteľností daň zvyšujeme z dôvodu zosúlaďovania rozdielu medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane za jednotlivé stavby a za jednotlivé bytové a nebytové priestory na desaťnásobok, ktorý musí byť podľa zákona o miestnych daniach ustanovený pri určení sadzieb na zdaňovacie obdobie roku 2024," vysvetlil pre TASR vedúci kancelárie primátora Martin Baláž. Ako dodal, sadzba dane za užívanie verejného priestranstva a dane za ubytovania sa nemenila posledných desať rokov a už nezohľadňuje súčasnú ekonomickú situáciu.       

Poslanci mesta na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili aj navýšenie poplatku za komunálne odpady, a to o 20 percent. Podľa samosprávy ide o reakciu na navýšenie nákladov spojených s prevádzkou prác, ktoré zabezpečujú odvoz komunálneho odpadu. Celkové náklady na zber, prepravu a ďalšie nakladanie s odpadmi sa podľa predloženej dôvodovej správy zvýšili v porovnaní s rokom 2021 o viac ako 25 percent.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
15.01.2018
Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov
Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.
viac
08.03.2019
Žiar nad Hronom: Za mestské jasle si od apríla rodičia priplatia
Od apríla tohto roka si žiarski rodičia za pobyt svojich ratolestí v mestských jasliach priplatia. Mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili zvýšenie poplatku zo súčasných 110 eur na 200 eur mesačne.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %