Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.02.2022 08:40

Mesto získalo viac ako 166 000 eur na vybudovanie zelenej strechy


Ilustračná snímka.


Mesto Svidník získalo z Ministerstva životného prostredia SR finančný príspevok vo výške 166 320,19 eura na vybudovanie zelenej strechy na pavilóne Materskej školy (MŠ) na ulici Ľudovíta Štúra.


Mestskí poslanci zároveň schválili na uplynulom zastupiteľstve päťpercentné spolufinancovanie. Ako informovala hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová, mesto je vo fáze prípravy spustenia verejnej súťaže na dodávateľa stavby.

"Vybudovanie zelenej strechy vnímame ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov nášho mesta. S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujeme budovaniu chodníkov z polopriepustných materiálov, podporujeme šport v meste, budujeme zimnú športovú halu, ihrisko pri Základnej škole (ZŠ) na ulici 8. mája a sadíme kvetinové záhony i nové stromy," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

Úlohou zelenej strechy bude zadržiavanie dažďovej vody. Mesto sa púšťa tiež do zateplenia hlavnej a najväčšej budovy spomenutej MŠ, ktorá je najstaršou v meste a postavili ju v 70. rokoch 20. storočia.

"Aktuálne bola dovŕšená príprava projektovej dokumentácie. Cieľom zateplenia škôlky je dosiahnutie úspory energie pri prevádzkovaní objektu, odstránenie porúch vyvolaných tepelnými mostami, zlepšenie tepelnotechnických vlastností budovy a celková estetizácia školského zariadenia. V ďalšej fáze realizácie zateplenia sa pristúpi k získaniu stavebného povolenia a neskôr k verejnému obstarávaniu na dodávateľa stavby. Mesto chce získať prostriedky na realizáciu zateplenia tiež z externých zdrojov,“ priblížila Tchirová.

V tomto roku plánuje mesto v spomenutej MŠ investovať do strechy, rekonštrukcie elektroinštalácie, rekonštrukcie sociálneho zariadenia a kúpy centrálneho odsávača pár celkovo 245 000 eur.

"V areáli MŠ na ulici 8. mája bude zrekonštruovaný chodník v hodnote 5000 eur. V MŠ na ulici gen. Svobodu pribudne v školskej kuchyni centrálny odsávač pár a nová elektrická rúra spolu za 8000 eur. V základných školách sú naplánované výdavky vo výške 10 000 eur. V ZŠ na ulici 8. mája na rekonštrukciu a v ZŠ na ulici Karpatskej na vyasfaltovanie cesty k školskej jedálni. V tomto roku sú tiež naplánované kapitálové výdavky vo výške 10 000 eur na vzduchotechniku do školskej jedálne v ZŠ na ulici Komenského," dodala Tchirová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2016
Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku
V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %