Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
07.02.2023 04:15

Mestskú knižnicu komplexne zrekonštruujú


Mestská knižnica Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou.


Mestská knižnica Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou prejde v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.


Na realizáciu investície získalo Bánovské kultúrne centrum nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške takmer 190 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. Informovala o tom bánovská radnica.

"Prostredníctvom rozsiahlej rekonštrukcie interiéru získa knižnica funkčné, dôstojné a reprezentatívne priestory nielen pre uchovávanie knižničného fondu, ale najmä pre stretávanie sa, čerpanie vedomostí, rozvíjanie fantázie a podnetné podujatia," skonštatovala radnica.

Cieľom projektu pod názvom Moderná knižnica Ľudovíta Štúra  je podľa nej zmodernizovať existujúcu budovu knižnice, jej vnútorné priestory a zariadenie, ako i zlepšiť hygienické podmienky pre návštevníkov i zamestnancov.

"Stavebno-technickými úpravami sa odstránia lokálne statické poruchy a zlepší sa životnosť budovy. So zámerom skvalitniť a zefektívniť využívanie služieb pristúpime k úprave dispozičného riešenia. Jasne sa oddelia komunikačné priestory od čitateľských miestností, rozšíria sa skladové priestory a nová bude aj miestnosť na konanie besied a podujatí," priblížila samospráva.

Modernejší vzhľad sa podľa nej dosiahne vďaka povrchovým úpravám stropu, stien i výmene podlahy. "Zabezpečením bezbariérovosti vstupu a vytvorením miestnosti pre imobilné osoby sa priestory sprístupnia osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu. Rekonštrukcia myslí na sociálne zariadenia i na zlepšenie vzduchotechniky," doplnila.

NFP vo výške 189 769,45 eura získalo Bánovské kultúrne centrum v rámci výzvy Ministerstva kultúry SR, ktorá je zameraná na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií. "Projekt je aktuálne vo fáze verejného obstarávania, výzvou do budúcich rokov zostane úprava fasády a exteriéru budovy knižnice," dodala radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2018
Bánovská samospráva zaplatí za rekonštrukcie ciest a chodníkov viac
Bánovská samospráva zaplatí za opravy a rekonštrukcie miestnych komunikácií vyššiu sumu, ako pôvodne predpokladala. Zvýšenie nákladov z 1,1 milióna eur o viac ako 300.000 eur vyplynulo z požiadaviek radnice a s nimi súvisiaceho verejného obstarávania na dodávateľa prác.
viac
30.06.2020
Vo viacerých lokalitách mesta začali s opravami ciest
Samospráva Bánoviec nad Bebravou začala v týchto dňoch s opravou povrchov cestných komunikácií. Práce vo viacerých častiach mesta zabezpečuje takzvanou tryskovou metódou, informovala radnica v tlačovej správe.
viac
12.10.2021
V Bánovciach nad Bebravou oficiálne otvorili nové svetelné križovatky
Stalo sa tak v stredu 6. októbra 2021 a ide o historicky prvé semafory v okrese Bánovce nad Bebravou. Semafory boli vybudované v záujme zvýšenia plynulosti a bezpečnosti premávky.
viac
05.03.2024
V Dubnici počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťajú poplatky za upomienky
Marec je okrem prvého jarného mesiaca aj mesiac venovaný knihám. Vo veľkom ním žije aj Mestská knižnica Dubnica nad Váhom, ktorá má pre návštevníkov pripravených hneď niekoľko zaujímavých ponúk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %