Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.06.2022 12:35

MŽP pracuje na zonácii Muránskej planiny, chce ju uskutočniť v tomto roku


Muránska planina.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne pracuje na zonácii Národného parku Muránska planina. Chce ju uskutočniť v tomto roku. Uviedlo to tlačové oddelenie rezortu.


"Zonácia národného parku predstavuje zložitý proces dotýkajúci sa množstva zainteresovaných subjektov, ktorých záujmy je potrebné zvážiť," skonštatovalo tlačové oddelenie. Je preto podľa MŽP ťažké určiť, či sa ju podarí dokončiť v plánovanom termíne a kedy konkrétne bude predložená na rokovanie vlády.

Zonácia Muránskej planiny je aj súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR. Envirorezort vyhlásil 14. apríla výzvu pre žiadateľov rozvojových projektov transformácie regiónu Národného parku Muránska planina. Pôvodne stanovilo MŽP termín uzávierky výzvy do 14. júna, predĺžilo ho však do 1. júla. Záujem o výzvu bude podľa envirorezortu možné vyhodnotiť po jej ukončení. "Doterajšia prax ukazuje, že najväčšie počty žiadostí o poskytnutie financií prichádzajú v posledných dňoch pred uzavretím výzvy," poukázalo tlačové oddelenie.

Predbežnú informáciu o návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa vyhlasuje NP Muránska planina, jeho zóny a ochranné pásmo, zverejnil envirorezort začiatkom februára 2022 na portáli právnych predpisov Slov-Lex. Bezzásahové územie by malo namiesto pôvodných 50 percent územia národného parku tvoriť 41,3 percenta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
13.04.2023
Norik muránsky zostáva na Muránskej planine
Norik muránsky zostáva na Muránskej planine a nebude sa presúvať do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na sociálnej sieti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %