Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
16.12.2020 04:00

MŽP SR Poskytne dva roky na zabezpečenie ovčích a kozích stád


Ilustračná snímka: (tasr).


Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie v súvislosti s novou povinnosťou zabezpečiť stádo prostredníctvom psov a ohradníkov. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Ministerstvo zároveň zaistí chovateľom hospodárskych zvierat zníženie byrokracie pri uplatňovaní náhrady škôd, spôsobených chráneným živočíchom. Tiež sa zaviazalo „presadzovať efektívne financovanie nákladov na preventívne opatrenia pre chovateľov vrátane financovania prípravy opatrení, ako aj zvýšenú plošnú podporu pastvy v podhorských oblastiach“.

Rezort podporuje extenzívnu pastvu, ktorá napomáha zachovaniu biologickej rozmanitosti a udržiavaniu kultúrnej krajiny „Verím, že dohodnuté opatrenia prispejú k spoločenskej akceptácii celoročnej ochrany vlka, ktorý je rovnocenným prvkom k podpore výrazne ohrozenej biodiverzity, ako aj k vyváženému vzťahu medzi chovateľmi oviec a kôz k ochrane prírody,“ doplnil štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča.

Chovateľov oviec a kôz prístup ministerstva teší. „Potvrdil dôležitú úlohu chovu oviec a kôz pre krajinotvorbu,“ reagoval Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
20.04.2021
Program záchrany pre kriticky ohrozeného motýľa pokračuje
Program záchrany pre kriticky ohrozený druh motýľa žltáčika zanoväťového pokračuje. Cieľom je zabrániť jeho vyhynutiu, dosiahnuť zvyšovanie jeho počtu a získanie stabilnej životaschopnej populácie. Informovali o tom z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %