Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
31.08.2023 04:20

Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier


Ilustračný výrez plagátu


Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu


Sobotňajšie popoludnie začne chodúľovým divadelným predstavením pre deti s názvom „Najvyšší remeselníci“, a úsmev na tvári im dozaista vyčaria aj historickí zabávači či rytierska dráha. V rámci nej bude zriadený historický tábor so stanovišťami, vhodný tak pre úplne malé deti, ako aj tie staršie. Účinkujúce historické skupiny nám priblížia život vo vojenských táboroch, bojové techniky a zbrane používané v období medzi 13. a 17. storočím, ale takisto aj bežný život našich predkov, ba dokonca aj dobový bosorácky proces. Zaujímavosťou tohto ročníka budú ukážky tancov a odevu z doby renesancie a baroka. Chov zvierat a ich využitie v minulosti priblížia ukážky historických plemien pastierskych a loveckých psov. Záujemcovia sa dozvedia, ako ľudia využívali jednotlivé plemená pri love, obrane a pasení domácich zvierat, prípadne na vojenské účely v období stredoveku. Na dovednosti a všeobecné poznatky o dravých vtákoch sa môžu účastníci tešiť počas sokoliarskeho predstavenia. V rámci tvorivých dielní si môžu vyskúšať zakladanie ohňa kresadlom, odlievanie olovených guliek do strelných zbraní a sekanie šabľou. Program bude ukončený koncertom barokovej hudby v nádhernej atmosfére večerného hradu.

Počas dňa bude umožnený vstup do všetkých stálych expozícií a výstav hradu. Na všetky programy platí základná vstupenka na hrad. Hlavným organizátorom tohto obľúbeného zábavného, ale zároveň aj edukačného podujatia je Hradné múzeum vo Fiľakove, ktoré srdečne očakáva všetkých záujemcov!

Ďalšie informácie a podrobný program: https://www.hradfilakovo.sk/index.php/uvod/11-slovak/aktuality/872-xxiii-filakovske-hradne-hry

Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: (ts-Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %