Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.03.2023 03:20

Na Muránskej planine zaznamenali počas monitoringu päť vlčích svoriek


Snímka zdroj: (tasr).


Na území Národného parku (NP) Muránska planina a v jeho ochrannom pásme sa začiatkom februára uskutočnil zimný monitoring veľkých šeliem. Ochranári na území parku počas dvoch dní zaznamenali päť svoriek vlka dravého. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Správa NP Muránska planina.


 Do zimného monitoringu veľkých šeliem na Muránskej planine sa zapojilo celkom 24 mapovateľov, okrem ochranárov i dobrovoľníci. Celkovo počas dvoch februárových dní zmonitorovali 26 trás v celkovej dĺžke 398 kilometrov. Pri prechádzaní trás šelmy monitorovali zaznamenávaním stôp, trusu alebo chlpov.

"Prostredníctvom tejto metódy sme pri tohtoročnom zimnom monitoringu zaznamenali štyri jedince rysa ostrovida, deväť jedincov medveďa hnedého a päť svoriek vlka dravého. Dve monitorované vlčie svorky majú jadro teritória v národnom parku, teritórium zvyšných troch doňho zasahuje len okrajovo," priblížila správa národného parku. V monitoringu veľkých šeliem budú ochranári pokračovať aj počas roka, a to formou zaznamenávania pobytových znakov zvierat či s pomocou fotopascí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
V NP Muránska planina slávnostne otvorili obnovené turistické chodníky
V sobotu 25. júna sa v Terénnom informačnom stredisku Národného parku Muránska planina v sedle Burda konalo slávnostné otvorenie obnovených turistických chodníkov.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
08.11.2022
Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur
V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.
viac
17.06.2023
Na Muránskej planine sa budú cez leto konať pozorovania nočnej oblohy
Na Muránskej planine sa budú počas letných mesiacov konať organizované pozorovania nočnej oblohy. Hviezdy, planéty či Mliečnu cestu budú môcť návštevníci prostredníctvom podujatia Hviezdy nad Muráňom sledovať v štyroch termínoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %