Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.03.2023 02:25

Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna


Nitriansky hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.


Ako uviedla nezisková organizácia Castellum, v marci sa počas víkendov sprístupní veža katedrály i Diecézne múzeum. "V sobotu a v nedeľu budú otvorené od 10. do 17. hodiny. Sprístupnená bude, samozrejme, aj samotná katedrála," informovala nezisková organizácia.

Diecézne múzeum v areáli hradu ponúka návštevníkom dve expozície. V prvej sú faksimile úryvkov spisu O obrátení Bavorov a Korutáncov, ukážka z buly Industriae tuae, hlaholské Kyjevské listy či cyrilikou napísané Životy sv. Konštantína-Cyrila a sv. Metoda. Je tam aj verná kópia Nitrianskeho evanjelistára či Zoborských listín. V druhej časti sa nachádzajú vzácne liturgické predmety.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2018
Na fiľakovskom hrade otvárajú novú sezónu
Príchodom jari sa otvára aj turistická sezóna na fiľakovskom hrade. Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave s názvom –„Spomienka muránskej kameniny“.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
14.03.2022
Na Nitrianskom hrade opäť otvorili vežu katedrály i Diecézne múzeum
Nitriansky hrad sa po zimnej prestávke naplno otvorí turistom. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, od soboty bude opäť sprístupnená veža hradnej katedrály i Diecézne múzeum.
viac
25.04.2023
Otvorenie sezóny na Spišskom hrade bude v duchu osláv zápisu do UNESCO
Otvorenie letnej turistickej sezóny sa na Spišskom hrade tento rok ponesie v duchu osláv 30. výročia zápisu lokality do zoznamu UNESCO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %