Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.01.2023 10:35

Na obnovu vnútrobloku medzi bytovkami získala obec vyše 300 000 eur


Obecný úrad v Tomášovciach.


Obec Tomášovce získala na revitalizáciu vnútrobloku medzi bytovkami dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 300 000 eur. Samospráva v rámci projektu počíta s úpravou verejnej zelene i vybudovaním nového detského ihriska. Uviedol to starosta Ján Mičuda.


Bytové domy v Tomášovciach sú dedičstvom niekdajších závodov a podnikov v obci z čias socializmu, a to napríklad hydinárskeho závodu či poľnohospodárskeho družstva. "Tieto závody si začali pre svojich zamestnancov stavať byty. Vznikla malá oblasť, kde je 11 bytových domov," priblížil starosta. Ako dodal, obyvatelia bytoviek si okolie upravujú sami, samospráva chcela preto pripraviť projekt, ktorý by obnovu verejného priestoru riešil komplexne.

V rámci revitalizácie vnútrobloku obec počíta s úpravou verejnej zelene, dendrologickými posudkami existujúcich drevín i výsadbou nových stromov. Vykonávať sa tiež budú terénne úpravy, rekonštrukcie sa dočkajú aj prístupové chodníky k bytovkám. Vo vnútrobloku pribudne nové detské ihrisko, stojiská na bicykle či oddychová zóna vhodná napríklad pre seniorov.

"Pripravili sme projekt, ktorý zahŕňa približne tretinu súčasnej zastavanej časti. Boli sme limitovaní vlastníckymi vzťahmi. V zhruba tretine je vlastníkom pozemkov obec, zvyšné dve tretiny sú žiaľ nevysporiadané," priblížil Mičuda.

Na realizáciu projektu získala samospráva dotáciu vo výške 305 753,93 eura, celkové náklady odhadujú na vyše 320 000 eur. V najbližšom období plánujú vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2018
Mesto získalo 800-tis.eur na revitalizáciu frekventovaného vnútrobloku
Mestu Zvolen sa podarilo získať financie na projekt veľkej rekonštrukcie tzv. vnútrobloku, časti mesta medzi ulicami Hrnčiarska, J. Kozáčeka a Bystrický rad.
viac
30.09.2018
Vnútrobloky na Prvomájke v Malackách sú po desaťročiach ako nové
Vnútroblok pri Spojenej škole, za Mestským centrom sociálnych služieb, v križovatke ulíc Pribinova a 1. mája, na Ulici M. Rázusa oproti Centru voľného času – tieto štyri lokality, ktoré ležia v dotyku s Ulicou 1. mája, sú po dlhých rokoch ako nové.
viac
19.10.2022
Topoľčany získali dotáciu na revitalizáciu vnútrobloku na Ulici M. Benku
Mesto Topoľčany získalo nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu na revitalizáciu vnútrobloku na Ulici M. Benku v Topoľčanoch. Výška príspevku predstavuje 691 653 eur, informovala radnica.
viac
22.03.2023
Na revitalizáciu priestoru medzi bytovkami získala obec takmer 218 000 eur
Obec Halič v okrese Lučenec získala na revitalizáciu vnútrobloku medzi bytovkami na Školskej a Družstevnej ulici dotáciu takmer 218 000 eur. Pribudnúť by tam mali ihriská i oddychová zóna. Uviedol to starosta obce Alexander Udvardy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %