Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.02.2019 09:05

Na prehliadke sa návštevníci kaštieľa dozvedia o láskach Andrášiovcov


Kaštieľ Betliar, ilustračná snímka - zdroj: mesto Rožňava


Lásky, škandály, manželstvá a tajné lásky členov rodu Andrášiovcov spoznajú účastníci komentovanej valentínskej prehliadky kaštieľa v Betliari v okrese Rožňava, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 14. februára od 18.00 h.


Ako uviedla kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, kurátori počas nej predstavia exponáty a dokumenty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub i svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety majiteľov betliarskeho kaštieľa.       

„Na večernej prehliadke vás privítame s pohárom sektu a budete mať jedinečnú príležitosť odfotografovať sa na historickej sedacej súprave z 19. storočia s kvetinovou a valentínskou dekoráciou. A ak sa rozhodnete, že v tomto výnimočnom období požiadate svoju vyvolenú polovičku o ruku, môžete tak urobiť v krásnom prostredí kaštieľa za pomoci našich kolegov, ktorí vám pomôžu s realizáciou podľa vašich predstáv,“ uviedla Krajčiová.       

Ako pokračovala, v termíne od 14. do 17. februára budú navyše všetky prehliadky kaštieľa doplnené o príbehy lásky členov rodu. „Dozviete sa napríklad, ktorá vydatá grófka bola zaľúbená do majiteľa nášho kaštieľa, grófa Emanuela I. Andrášiho, alebo čo sa klebetilo o kráľovnej Alžbete, nazývanej Sissi,“ dodala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
04.05.2017
Zemplínska heligónka
Mesto Michalovce, MsKS Michalovce, Dom Matice slovenskej v Michalovciach, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach a Zemplínski heligonkári Vás pozývajú na 4. ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov - ZEMPLÍNSKA HELIGÓNKA.
viac
12.07.2017
Návštevníci kaštieľa môžu zažiť piknik na anglickom trávniku
Piknik podľa vzoru aristokratických zvykov na anglickom trávniku, aký poznala v minulosti európska smotánka, môžu zažiť návštevníci v sobotu 15. júla o 14. hodine na lúke pred kaštieľom v Betliari.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %