Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
15.08.2020 11:10

Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa


Na snímke rozhľadňa Čerešenka, ktorá leží na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie. Pri kamennej veži z roku 2013 pribudlo aj detské ihrisko, do prevádzky ho uviedli v sobotu 15. augusta.


Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa, uviedol to predseda občianskeho združenia (OZ) s rovnomenným názvom Viktor Dulina.


Takmer pri 12 metrov vysokej kamennej veži na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie otvorili v sobotu (15. 8.) podujatie Stredovek na tanieri. V rámci neho uviedli do prevádzky aj detské ihrisko.

Rozhľadňu podľa neho navštevujú ľudia z celého sveta, o čom svedčia i zápisky v knihe návštev. „Boli tu aj z Vietnamu či z Francúzska. Niekedy tu aj stanujú. Naozaj sa návštevnosť za posledné roky výrazne zvýšila. Tento rok je - nenazvem to, že extrémne, ale výrazné zvýšenie aj vďaka pandémii nového koronavírusu. Slováci konečne spoznávajú domáce prostredie. Cez víkend sa tu otočí aj 500 ľudí,“ povedal.

Z vrchu veže vidieť panorámu Slánskych vrchov vrátane časti na ne nadväzujúcich Zemplínskych vrchov v Maďarsku, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy či kopce v okolí Košíc a Prešova. „Keď je pekné počasie, dohliadnete až do Tatier,“ dodal Dulina s tým, že turisti zvyknú po ceste navštíviť aj neďaleký Herliansky gejzír či opálové bane pri obci Červenica.

Z Fondu malých projektov v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko pribudlo pri veži pre verejnosť aj detské ihrisko, ktoré pozostáva z viacerých herných prvkov. „Bol po tom dopyt. Aj v návštevných knižkách bolo vidieť, že ľudia tu chcú stráviť čas, tak sme sa snažili hľadať niečo, aby na to mali dôvod a radi tu zostávali,“ vysvetlil.

Ihrisko uviedli do prevádzky v sobotu (15. 8.) počas podujatia Stredovek na tanieri, ktoré sa začne o 15.00 h. Aj keď v minulých rokoch organizovali podobné podujatia, program toho tohtoročného bude podľa jeho slov najbohatší. Okrem lukostreľby, rezbárstva či hrnčiarstva sú pripravené tiež ukážky historického šermu a sokoliarstva. „Poprechádzate sa v historickom táborisku, uvidíte ukážky stredovekých bojov a ochutnáte stredovekú i súčasnú kuchyňu. Trošku adrenalínu dneška do celej stredovekej atmosféry prinesie akrobatická i ohňová šou,“ uviedlo OZ Čerešenka s tým, že pre deti pripravili aj aktivity, ako maľovanie na tvár alebo možnosť zajazdiť si na poníkoch. Návštevníci sa môžu do stredoveku preniesť i prostredníctvom virtuálnej reality.

Rozhľadňu vybudovali pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach, ktorá sa v danej lokalite odohrala v roku 1312. Stavba má tvar jednoduchého hranolu s otvormi vo forme kríža, čo má evokovať formu stredovekej veže a pietnej symboliky. Zároveň je pamätným miestom. Peši alebo autami sa k nej dá dostať z najvyššieho bodu účelovej poloasfaltovej komunikácie, ktorá spája obce Chrastné a Čižatice. Vzdialenosť zo stredu oboch obcí je necelého poldruha kilometra. Z centra Košíc je to zhruba 14 kilometrov. Ako Dulina dodal, chcú pracovať na tom, aby prístup k rozhľadni vynovili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2020
V obci Nitrianske Pravno pribudlo centrálne detské ihrisko
Deti z Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) dostali ďalší priestor na trávenie voľného času. V multifunkčnom športovom areáli vybudovali centrálne detské ihrisko, do prevádzky ho obec spustila koncom mája.
viac
31.07.2020
Na podujatí Kuchyňa starých materí ponúknu tradičné jedlá
Tradičné kysucké jedlá môžu ochutnať návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke na podujatí Kuchyňa starých materí v nedeľu 2. augusta.
viac
21.08.2020
Stredovek v Petržalke ukáže dobových šermiarov
Na Stredoveku v Petržalke vás prevedú obdobiami od Veľkej Moravy až po obdobie vlády Karola Róberta.
viac
22.08.2020
Otvorenie nového areálu plážového volejbalu v Prešove podporil prezident SOŠV
Loptu na exhibičný zápas v rámci prvého ročníka turnaja Beachvolley Cup 2020, ktorý sa v sobotu odohráva na novom, svojho druhu jedinom profesionálnom ihrisku plážového volejbalu v Prešove, nadhodil prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %