Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
15.11.2022 09:30

Obec Zborov spolu s partnermi predstaví aktivity zamerané na prácu s Rómami


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Zborov spolu s partnermi, občianskym združením Cesta von a registrovaným sociálnym podnikom Zbor-Stav, predstavia svoje aktivity zamerané na prácu s Rómami.


V utorok (15. 11.) a v stredu (16. 11.) sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutoční otváracia konferencia k projektu, ktorý sa týka práce s Rómami v spomenutej obci. Informovala o tom Edita Maxinová z Obecného úradu v Zborove.

"Na konferencii vystúpia s príspevkom k téme aj hostia z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorí predstavia práve prebiehajúce národné projekty. V nadväznosti na ich prezentácie vystúpia regionálni zástupcovia a pracovníci týchto projektov v praxi, ako napríklad Komunitné centrum, Spojená škola alebo Terénna sociálna práca v Zborove," uviedla Maxinová.

Ďalšími lokálnymi aktérmi, ktorí predstavia svoje aktivity, sú Karpatská nadácia s projektom UPre ženy, Človek v ohrození s projektom DOM.ov, Zdravé regióny, Cesta von s projektom Filip alebo saleziáni s aktivitami Pastoračného centra na Poštárke v Bardejove.

"Terénna časť konferencie sa uskutoční v obci Zborov, v rámci ktorej účastníci navštívia komunitné centrum, pozrú si novostavbu materskej školy a mnohé infraštruktúrne investície obce. V lokalite Vatrisko uvidia, kde pôsobia omamy s výučbou a kde prebieha svojpomocná výstavba rodinných domov v rámci projektu DOM.ov," priblížila Maxinová.

Ako ďalej povedala, v obci je početná rómska komunita, časť ktorej stále žije v chudobe a podmienkach, ktoré nevyhovujú bežným štandardom. "Obec Zborov má veľkú ambíciu pomôcť obyvateľom obce vymaniť sa z chudoby a prostredníctvom integrovaného prístupu zlepšiť ich postavenie v spoločnosti. Aktivity projektu komplexne podporia marginalizovanú rómsku komunitu v oblasti bývania, zamestnania, zdravia, vzdelávania aj nediskriminácie," doplnila Maxinová.

Projekt s názvom Podpora a rozvoj aktivít s rómskou komunitou v Zborove získal grant z Nórska v sume 169.592 eur. Je spolufinancovaný v sume 29.928 eur zo štátneho rozpočtu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
03.07.2017
Rómovia ako ľudské zdroje
Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %