Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.08.2023 07:00

Obyvatelia prvýkrát rozhodli o využití časti financií z rozpočtu


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Detvy prvýkrát rozhodli o využití časti financií z mestského rozpočtu. Do diskusného fóra komisia odporučila tri žiadosti a tieto projekty participatívneho rozpočtu aj získali podporu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.


Prvým je projekt s názvom Spolu je nám krajšie, ktorého cieľom je pokračovať v spolupráci dvoch komunít. Sú to žiaci základnej školy a spolok seniorov v dennom centre prostredníctvom aktivít tvorivých dielní. Ďalším je obnova verejných priestranstiev na Námestí mieru v okolí bytového domu 1394. "Cieľom je skrášliť verejné priestranstvo pred bytovým domom vybudovaním okrasnej skalky s rastlinami a kvetinami," spresnil. Tretím projektom je úprava pieskoviska na ulici Antona Bernoláka. Upravia tak existujúce pieskovisko, a tým vytvoria priestor pre hru a kreativitu detí.

Hovorca dodal, že pre zvýšený záujem obyvateľov lehotu na podávanie žiadostí predĺžili. "V druhom kole podali občania dve žiadosti, ktoré v súčasnosti posudzuje komisia," objasnil. Úspešní uchádzači budú môcť po podpise zmluvy uskutočniť svoje projekty.

Museli byť zamerané aspoň na jednu z vopred určených oblastí. Boli to napríklad obnova verejných priestranstiev, eliminácia dosahu zmeny klímy či podpora nových miestnych aktivít. Výška podpory jedného projektu je maximálne 5000 eur.

V meste pod Poľanou doteraz peniaze na projekty participatívneho rozpočtu nikdy neprideľovali. V súčasnosti sa však rozpočet zameriava na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov mesta a uskutočnenie projektov. "Cieľom je zapojiť verejnosť do rozhodovania v rámci procesov mesta, podporiť budovanie identity i koncept udržateľnej spoločnosti," vysvetľuje samospráva. "Prvým rozpočtovým rokom participatívneho rozpočtu bude 2023. Rozpočtovaná úhrnná suma bude 15 000 eur," konštatovalo mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Vybrané projekty participatívneho rozpočtu sa presúvajú na budúci rok
Realizácia občianskych projektov, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia Trebišova v rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta, sa pre koronakrízu presúva na budúci rok. Potvrdila to hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová.
viac
22.03.2021
Z participatívneho rozpočtu mesto podporí projekty sumou 12 000 eur
Považskobystrická samospráva podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu Mesto si ty! zaujímavé projekty celkovou sumou 12 000 eur.
viac
07.04.2022
Trebišov podporí dva občianske projekty sumou 20 000 eur
V rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Trebišov získajú celkovú sumu 20 000 eur dva občianske projekty, a to zriadenie kvetinového záhona pri mestskej športovej hale a revitalizácia asfaltového ihriska v oblasti Vojenské lúčky.
viac
03.02.2023
Na občianske projekty pôjde v rámci participatívneho rozpočtu 8000 eur
Na občianske projekty v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota je na tento rok v rámci participatívneho rozpočtu vyčlenená celková suma 8000 eur. Verejnosť môže návrhy projektov podávať do konca marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %