Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.09.2023 01:10

Výročie prvej písomnej zmienky oslávia Bojnice trojdňovým programom


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Bojnice oslávi 910. výročie prvej písomnej zmienky trojdňovým programom. Oslavy potrvajú od 15. do 17. septembra a ponúknu aktivity pre všetky vekové kategórie. Ich súčasťou bude slávnostné oceňovanie osobností, remeselníci, dobové podujatia i zabíjačka.


Prvý deň osláv 15. septembra nesie podtitul Bojnické podhradie oslavuje a ponúkne výstavu o bojnických ochotníkoch, remeselný trh, zábavný program a animácie pre deti i dospelých, rozprávkové predstavenie i slávnostnú svätú omšu. Deň ukončí zábava pod holým nebom. Počas galaprogramu Bojnický rytier na Bojnickom zámku samospráva ocení i vybrané osobnosti mesta. TASR o tom informoval riaditeľ Kultúrneho centra Bojnice Vojtech Bartko.         

Podujatie 16. septembra bude mať podtitul Kráľovské Bojnice, na čo bude odkazovať i program. Jeho súčasťou bude okrem slávnostného otvorenia osláv a ukončenia letnej turistickej sezóny dobová kuchyňa, remeselný trh, dračie korzovanie, trubadúri, sokoliari, škola šermu či žoldnierska jednotka. Program ponúkne i divadelné predstavenie, podujatie Legendy ožívajú a ohňovú šou. V historickom centre sa uskutoční i piaty ročník Bojnického festivalu poctivých vín.         

Tradičnú zabíjačku na námestí, vystúpenia folkloristov a hudobného dua s repertoárom slovenských piesní, ako i trh ponúkne program osláv 17. septembra s podtitulom V Bojniciach sa hoduje.         

Doplnkovými podujatiami osláv výročia prvej písomnej zmienky bude výstava Zámocký akvarel v priestoroch zámku, dobrodružná nočná prehliadka zoo, výstava obrazov z maliarskeho sympózia v mestskej knižnici a exteriérové zážitkové hry.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
26.06.2023
Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky majú svoje logo
Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky o Bojniciach v listine Zoborského opátstva majú i svoje logo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %