Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.09.2019 03:25

Otvorenie výstavy „30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” vo Fiľakove


Ilustračný výrez pozvánky


Po Rimavskej Sobote a Lučenci si budú môcť záujemcovia pozrieť výstavu s názvom “30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” aj vo Fiľakove.


Jej zámerom je priblížiť prírodné pomery tejto oblasti, ako aj históriu vzniku a hlavné aktivity jej správcovskej organizácie pri ochrane tohto jedinečného územia.

Cerová vrchovina bola vyhlásená ako chránená krajinná oblasť v roku 1989. Rozprestiera sa na celkovej ploche 16 771 ha, pričom v území všeobecne platí druhý stupeň ochrany. Je známa svojím unikátnym vulkanickým reliéfom, prevažnú časť územia však tvoria pieskovce, ktoré vytvárajú svojrázne členitý reliéf s ostro vystupujúcimi vŕškami a malebnými dolinami. Nájdeme tu teplo-suchomilné biotopy, a na ne viazané druhy rastlín a živočíchov, ale v chladnejších polohách sú zastúpené aj niektoré podhorské a horské druhy.

Výstava pozostáva z 3 tematických celkov. Prvá, úvodná časť zaznamenáva pomocou máp, dokumentov, listín a ukážok propagačných materiálov vyhlásenie CHKO Cerová vrchovina a vznik Správy CHKO, kým druhá predstavuje jej prvé aktivity, cezhraničnú spoluprácu a všeobecnú činnosť. Tretia časť oboznamuje záujemcov s prírodnými hodnotami územia, a jej súčasťou budú aj interaktívne prvky pre návštevníkov, predovšetkým pre deti. Výstavu sprevádza bohatý textový a fotografický materiál.

Vernisáž sa uskutoční 27. septembra 2019, o 16:30 hodine v galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove. Výstavu z verejných zdrojov zrealizovala Štátna ochrana prírody SR – Správa CHKO Cerová vrchovina, ktorá je zároveň hlavným partnerom výstavy. Prezentované exponáty pochádzajú tiež zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a zo súkromnej zbierky. Výstava potrvá do 29. 11. 2019.

 Použitý zdroj: Správa CHKO Cerová vrchovina

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
09.12.2019
Otvorenie výstavy „Tajomstvo medovníkového srdca“ vo Fiľakove
Výstava Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Tajomstvo medovníkového srdca“ predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti košického medovnikárstva.
viac
30.06.2021
Žilinská mestská polícia oslavuje tri desaťročia
Mesto Žilina má po troch desaťročiach moderne vybavenú a dobre fungujúcu mestskú políciu (MP). Pri príležitosti osláv 30. výročia jej založenia to povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.
viac
29.10.2021
Obecné a mestské polície majú 30 rokov, stretli sa na sneme
Členovia Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska (ZNOaMPS) sa stretli na sneme, ktorý sa koná na Štrbskom Plese. Obecné a mestské polície na Slovensku si v tomto roku pripomínajú 30. výročie vzniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %