Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.05.2022 04:15

OZV sa pripravujú na triedenie textilného odpadu


Ilustračná snímka.


Od roku 2024 plánuje envirorezort zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV) aj na triedenie a zber textilného odpadu. Zatiaľ „doslúžený“ textil spracúvajú dve slovenské firmy.


Pripravovať triedenie a následné recyklovanie textilného odpadu znamená, že nakladanie s ním sa bude riadiť rovnakými pravidlami, akými sa od polovice roku 2016 riadi nakladanie s plastmi, papierom a sklom. Teda ho budú financovať výrobcovia, ktorí uvádzajú textil na slovenský trh, a recyklačné poplatky za triedenie a zber budú zabezpečovať organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).

Recykluje sa iba percento textilu

Za podstatný predpoklad úspechu so zavedením zámeru triediť a recyklovať textilný odpad je zabezpečiť, aby recyklované textilné výrobky našli odbytištia na trhu. Pripomeňme, že dnes ľudstvo recykluje približne percento textílií, ale samotná výroba textilu v období od roku 2000 do roku 2015 vzrástla dvojnásobne, a do roka 2030 vzrastie o ďalších 60 percent. To okrem iného Európsku komisiu donútilo navrhnúť koncom marca Novú stratégiu EÚ v rámci balíka na podporu udržateľných výrobkov a obehových obchodných modelov. Spomínaný dokument sa okrem iného zameriava aj na predĺženie a opätovnú použiteľnosť a recyklovateľnosť textilných výrobkov.

Recyklácia musí byť ekonomicky výhodná

Dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov so spolu vyše osemdesiatpercentným pokrytím miest a obcí na Slovensku, v ktorých financujú triedený zber prostredníctvom výrobcov, už avizovali, že sa budú uchádzať o autorizáciu na činnosť OZV pre triedenie a zber textilného odpadu. Popri tom, prirodzene, upozornili na úskalia z istej ekonomickej neefektívnosti recyklácie výrobkov z textilného odpadu, ktorý by napokon končil iba v spaľovni alebo ešte horšie na skládke.

Zatiaľ dve recyklujúce firmy v SR

Dnes textil na  Slovensku recyklujú dve firmy s ručením obmedzeným: senická SK-TEX a PR Krajné v myjavskom okrese.

SK-TEX podľa januárových zverejnených informácií spracúva približne 3500 ton textílií ročne na akustické, retenčné, tepelno-izolačné dosky a ďalšie podobné zmesi. Zrejme v prípade existujúcich odpovedí, v čo meniť vytriedený textilný odpad, aby sa recyklovaný produkt ekonomicky zhodnotil, možno uviesť senickú firmu ako príklad s vyše dvadsaťročnou konkurencieschopnou produkciou (tepelno-ekologické zmes).

Podobne ekonomicky zaujímavo možno vnímať aj výrobu retenčných dosiek v PR Krajné z odpadového textilu s možnosťou ich využitia na zelené strechy alebo ako povrchy exteriérových zelených parkovacích plôch.

O budovaní nových kapacít na spracovanie odpadu zo šatstva a textilu sa tiež možno dočítať v strategickom programe odpadového hospodárstva MŽP SR na roky 2021-25. Ten v spolupráci s rezortom hospodárstva odporúča výrobu hlavne tepelno-izolačných materiálov.

Ako triedenie a recykláciu vnímajú v spoločnosti ENVI - PAK?

Medzi členov skupiny MŽP SR, ktorá už v tejto dobe sleduje, pripravuje a rieši problematiku textilného odpadu, patrí OZV ENVI - PAK. „Textilné výrobky uvedené na trh EÚ budú musieť dosahovať do roku 2030 dlhšiu životnosť ako dnes, vyznačovať sa vyššou recyklovateľnosťou, z veľkej časti sortimentu budú vyrábané z recyklovateľných vlákien bez nebezpečných látok a v neposlednom rade musia zohľadňovať požiadavky sociálneho práva a udržateľného životného prostredia,“ hovorí Zuzana Pašková, riaditeľka oddelenia klientov spoločnosti ENVI - PAK.

Pripomína tiež, že v prípade zavedenia triedenia textilného odpadu na Slovensku od roku 2024 bude potrebné rešpektovať 24 konkrétnych opatrení spomínanej Novej stratégie EK z marca tohto roka. Tie sa týkajú nielen dizajnu výrobkov či ich spotreby, ale aj postavenia spotrebiteľa na trhu a – samozrejme – nakladania so samotným textilným odpadom.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
20.07.2018
Triedený zber odpadov na Slovensku rastie
Potvrdili to aj údaje ministerstva životného prostredia. Prvé ucelené celoročné výsledky od zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov potvrdzujú, že množstvo vytriedeného odpadu sa zvyšuje.
viac
28.03.2023
Slovák vyhodí v priemere 11 kíl textilu ročne. Ako sa dá recyklovať?
Množstvo textilného odpadu rastie nielen vo svete, ale aj u nás. To predstavuje vážny problém. Riešením by mohlo byť zavedenie triedeného zberu pre textil, ktoré by sa malo spustiť v roku 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %