Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.04.2023 05:15

Patria obaly z čipsov do triedeného zberu?


Radíme s odpadmi


Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.


Priemerný Slovák zje ročne približne 1 kg zemiakových lupienkov, no obaly z nich končia často v zmesovom odpade. Väčšina z nich je vyrobená z plastov, aj keď strieborná farba môže pripomínať kov. Patria teda do triedeného zberu medzi plasty napriek tomu, že sú zvnútra mastné. Jemný mastný film pri recyklácii plastov nie je problém, podobne ako pri plastových fľašiach od oleja, ktoré patria rovnako do triedeného zberu plastov. Ak sú chipsy balené v tube, tak tá patrí do nádoby na nápojové kartóny resp. do žltej nádoby, pokiaľ je v obci spoločný zber plastov a nápojových kartónov. Pri triedení však treba dávať pozor na mastný a znečistený papier. Ten už môže pri recyklácii robiť problém, a preto patrí do zmesového komunálneho odpadu.

Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
04.02.2023
Čo s nápojovými obalmi zakúpenými v zahraničí?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
07.03.2023
Zálohovanie, recyklovateľné obaly či triedený zber textilu
Aj tieto témy budú rezonovať Slovenskom. Dianie v odpadovom hospodárstve nie je len o tom, koľko zaplatíme za smetné nádoby či o tom, aké množstvo odpadu vyprodukuje v priemere obyvateľ Slovenska, ale táto oblasť zastrešuje množstvo tém, ktoré sa dotýkajú každého z nás.
viac
05.10.2023
ÚMS a Ekocharita budú spolupracovať pri zavádzaní triedeného zberu textilu
Textilný odpad je pre samosprávy výzvou, ktorú nemožno podceňovať. V súčasnosti tvorí podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) najväčšiu zložku netriedeného komunálneho odpadu. Na Slovensku sa spomínaný odpad bude povinne triediť od 1. januára 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %