Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
24.03.2022 04:15

Petíciu proti napojeniu cesty z Veľkého Šariša podpísalo 1119 ľudí


Ilustračná snímka: (tasr).


Petíciu proti napojeniu cesty od lokality Od duba, kde majú vyrásť rodinné domy, z mesta Veľký Šariš cez kopec Bikoš na Sídlisko III v Prešove podpísalo 1119 ľudí. Rovnako sa v nej vyjadrili proti stavebnému zahusťovaniu sídliska Mladosť a Sídliska III.


Členovia občianskeho združenia (OZ) Náš Prešov ju v pondelok (21. 3.) odovzdali v podateľni Mestského úradu v Prešove.

"Petíciu podpísalo viac ako 1000 občanov, čo znamená, že v zmysle príslušného zákona sa ňou majú zaoberať aj poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ). Urobíme všetko preto, aby tomu tak bolo už na najbližšom zasadnutí MsZ 6. apríla. S netrpezlivosťou a nádejou budeme čakať, koho záujmy presadí mesto a aj poslanci MsZ, či to budú občania alebo developeri," informoval predseda OZ Náš Prešov René Polačok.

Občianski aktivisti tvrdia, že v katastri Veľkého Šariša má byť vybudovaná individuálna bytová výstavba (IBV) a za najväčší problém považujú to, že k nej nebude cesta viesť do Veľkého Šariša, ale do Prešova. Cesta podľa združenia nespĺňa bezpečnostné parametre a ide o príjazdovú komunikáciu k stavbe diaľnice.

Podľa investora Miloša Tuhrinského IBV Od duba počíta s 80 rodinnými domami. Ulica, na ktorú sa táto lokalita pripojí, bude podľa neho ešte v roku 2040 len na polovici svojej projekčnej kapacity.

Mesto Veľký Šariš dostalo žiadosť stavebníka o vydanie územného rozhodnutia na stavbu spomínaného projektu. Keďže neobsahovala všetky podklady, stavebník bol vyzvaný na ich doplnenie. Podľa primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla čakajú na podklady a rozhodnutie.

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek potvrdil doručenie petície mestu, zároveň povedal, že mesto Prešov už pred jej doručením a oboznámením sa s jej obsahom verejne avizovalo, že nesúhlasí s výstavbou cesty z katastrálneho územia mesta Veľký Šariš s výhľadovým napojením na existujúce miestne komunikácie na Sídlisku III.

"Došlo by k neúmernému zaťaženiu mestských komunikácií vozidlami z katastra susedného mesta Veľký Šariš. Vzhľadom k uvedenej skutočnosti mesto Prešov v danej veci nevydá súhlasné stanovisko," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2018
Hrad Šariš obnovujú nezamestnaní, ožíva aj zážitkovými aktivitami
Hrad Šariš vo Veľkom Šariši prechádza konzerváciou a obnovou. Už ôsmy rok na ňom pracujú nezamestnaní v rámci projektu Záchrana kultúrneho dedičstva. V tomto roku dostalo mesto Veľký Šariš štátnu dotáciu na 40 nezamestnaných, ktorí od začiatku mája budú sedem mesiacov pracovať na hrade.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
27.03.2024
V Prešove na Hlavnej ulici sa uskutoční živá krížová cesta
Na Veľký piatok (29. 3.) sa v Prešove uskutoční Živá krížová cesta. Ako TASR informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová, najsilnejší kresťanský príbeh ožije priamo v centre mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %