Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.09.2023 03:55

Počas Dní jesennej čistoty sa bude zbierať aj použiteľné šatstvo


Ilustračná snímka (TASR)


V Žiari nad Hronom sa v pondelok začali tradičné Dni jesennej čistoty, v rámci ktorých sa môžu obyvatelia mesta zbaviť najmä objemného odpadu v blízkosti ich bydliska. Po prvýkrát sa však v rámci akcie uskutoční aj zber použiteľného šatstva.


Počas Dní jesennej čistoty budú do piatku (29. 9.) podľa stanoveného harmonogramu v rámci mesta od 14.00 do 18.00 h rozmiestnené veľkokapacitné kontajnery. "Slúžia na zber objemného odpadu, ako je starý nábytok, postele, sedačky, matrace, koberce, parkety, podlahoviny, staré riady a podobne. Ide o odpad, ktorý sa štandardne z dôvodu jeho veľkého rozmeru nezmestí do zberných nádob umiestnených v stojiskách zberných nádob alebo pri rodinných domoch," priblížilo mesto s tým, že pristavené budú aj zberné nádoby na bioodpad.         

Nebezpečný odpad a elektroodpad bude môcť verejnosť počas celého týždňa odovzdať na stanovišti pred Základnou školou na Ulici M. R. Štefánika, kde sa po prvýkrát v rámci akcie bude zbierať aj opätovne použiteľné šatstvo. Na zber textilu bude slúžiť 1100-litrová označená nádoba, ktorá bude po 18.00 h uzamknutá.         

"Do tejto zbernej nádoby bude možné zbierať len znovu použiteľný textil vhodný na ďalšie použitie, ako napríklad letné a zimné pánske, dámske a detské oblečenie, zachovalý bytový textil, ako sú návliečky, plachty, periny, ako aj topánky, opasky a kabelky. Takto vyzbieraný textil nesmie byť znehodnotený, zašpinený, navlhnutý, zabalený ideálne v priesvitnom vreci," dodala samospráva.

Zber objemného či nebezpečného odpadu organizuje mesto v spolupráci technickými službami každoročne na jar i na jeseň. Počas tohtoročných Dní jarnej čistoty sa v rámci mesta podarilo vyzbierať viac ako 46 ton odpadu, vlani na jeseň to bolo približne 31,5 tony objemného odpadu.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
14.10.2019
Počas jesenného upratovania sa obyvatelia zbavili 49 ton odpadu
Počas jesenných dní čistoty, ktoré sa nedávno uskutočnili na území mesta Žiar nad Hronom, sa obyvatelia zbavili takmer 49 ton objemného odpadu. Celkovo bolo v rámci tejto akcie uskutočnených 70 vývozov.
viac
30.03.2021
Obec hľadá nového dodávateľa na zabezpečenie zberu odpadu
Obec Hliník nad Hronom v okrese Žiar nad Hronom vyhlásila verejnú súťaž na obstaranie nového dodávateľa, ktorý zabezpečí zber, prepravu a likvidáciu odpadov.
viac
25.05.2022
Počas Dní jarnej čistoty sa v meste vyzbieralo vyše 55 ton odpadu
Viac ako 55 ton objemného odpadu vyzbierali obyvatelia Žiaru nad Hronom počas tohtoročných Dní jarnej čistoty, ktoré samospráva organizovala koncom apríla. V porovnaní s minuloročnou jeseňou je to o takmer 20 ton odpadu viac. Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %