Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.06.2023 01:30

Podbielanské folklórne slávnosti sa uskutočnia začiatkom júla na Bobrovej rali


Ilustračná snímka.


Jubilejné 30. Podbielanské folklórne slávnosti sa uskutočnia začiatkom júla v areáli najväčšej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v strednej Európe, na Bobrovej rali v Podbieli.


Priestor privíta tri stovky účinkujúcich. Tí si v programe pripomenú aj remeselnú a priemyselnú tradíciu obce. Za organizátora o tom informoval Miroslav Žabenský.

Program festivalu sa začne 2. júla pred obecným úradom od 13.15 h sprievodom krojovaných účinkujúcich do areálu slávností. Tu sa sústredia pozvané folklórne skupiny i súbory a na programy pozvú i divákov. "Ten prvý o 14.00 h bude mať názov Svet minulosti a predstavia sa v ňom folklórne a spevácke skupiny Senková z Podbiela a Goral zo Suchej Hory, detské folklórne súbory Roháčik zo Zuberca a zo Súkromnej základnej umeleckej školy na Medvedzí. Tiež ľudové hudby Murinovcov, Bebejovcov a Kanderkovcov z Podbiela, trombitáši Štefánikovci a sólisti inštrumentalisti," priblížil Žabenský.

Slávnosti ukončí program hostí, folklórnych súborov Liptov z Ružomberka a Očovan z Očovej, ktorí priblížia podoby tradičnej kultúry viacerých slovenských folklórnych oblastí.

Žabenský podotkol, že súčasťou slávností bude jarmok ľudových remesiel. Na ňom sa budú prezentovať majstri rezbári, drotári, hrnčiari a keramikári, tkáči či spracovatelia kože.

Lokalita Bobrová raľa, pamiatková rezervácia ľudovej architektúry s viac ako 50-timi objektami, je svojim rozsahom v rámci Slovenska ojedinelá. Podbiel má aj vlastné múzeum, kde sú inštalované artefakty, dokumentujúce najstaršie i novšie dejiny obce. V obci v minulosti existoval pivovar i Františkova huta, v súčasnosti je to technická pamiatka. Silne zachovaná je i tradícia rezbárstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2018
Oravská obec Podbiel ožije tradičnými folklórnymi slávnosťami
Obec Podbiel ožije v najbližšiu nedeľu 27. ročníkom tradičných Podbielanských folklórnych slávností. Podujatie, ktoré je súčasťou Oravského folklórneho leta, sa začne o 13.30 h pozývaním po dedine – vyhrávaním ľudových hudieb na stanovištiach v obci.
viac
19.07.2019
Slovenskí a poľskí gorali sa stretnú na slávnostiach v Sihelnom
Gorali z Oravy aj z Poľska sa stretnú v nedeľu 21. júla na 27. folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou. Program, moderovaný v goralskom nárečí, sa začne napoludnie v areáli lyžiarskeho strediska v oravskej obci Sihelné slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií.
viac
30.07.2019
Na folklórnej hrude vystúpi vyše 700 účinkujúcich, najmä z Podpoľania
S viac ako 700 účinkujúcimi, ktorých prevažnú časť tvoria podpolianske folklórne súbory a sólisti, sa už o necelé dva týždne uskutoční v Očovej v okrese Zvolen 16. ročník podujatia Očovská folklórna hruda.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %