Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
02.08.2023 04:15

Poprad si na investície vezme úver päť miliónov eur


Na snímke pohľad na mesto Poprad a Vysoké Tatry. Snímka zdroj: (tasr).


Na investičné zámery si mesto Poprad vezme úver vo výške piatich miliónov eur. Prijatie úveru schválili v stredu mestskí poslanci.


Hlavný kontrolór mesta Marián Soliar na základe vykonaného preverenia zákonných podmienok skonštatoval, že samospráva spĺňa podmienky na prijatie úveru. Ten bude samospráva čerpať do konca roka 2024 so splatnosťou do roku 2039 a s úrokovou sadzbou fixovanou na päť rokov vo výške 3,38 percenta.

Z dôvodovej správy vyplýva, že k 30. júnu bola celková suma dlhu mesta vo výške takmer 13,8 milióna eur. Do tejto sumy nie je zarátaný úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý je na úrovni približne 1,7 milióna eur. Nový úver začne mesto splácať v januári 2025.

Mesto zatiaľ nešpecifikovalo, na čo konkrétne zdroje využije. Vedúca ekonomického odboru Adriána Sedláková ubezpečila, že úverové zaťaženie mesta sa nezvýši. "Ten úver je len vo výške nedočerpaného úveru, ktorý bol schvaľovaný v rozpočte v roku 2020. Peniaze použijeme v najbližších rokoch v súlade s tým, čo bude schválené v rozpočte, najmä v budúcom roku," objasnila poslancom. Mesto peniaze použije aj na ďalšie vykrytie nákladov v prípade rozpočtového provizória, respektíve na spolufinancovanie schválených projektov v rôznych výzvach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2018
Mesto Levice prefinancuje tohtoročné veľké investície úverom
Mesto Levice si zoberie úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie najväčších tohtoročných investičných akcií. K nim bude patriť výstavba dvoch veľkých parkovísk na sídlisku Rybníky 5 a Vinohrady, rekonštrukcie vybraných chodníkov i osvetlenie priechodov pre chodcov.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
26.04.2022
BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.
viac
21.04.2023
Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej
Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %