Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.03.2022 11:40

Poslanci PSK vyčlenili 125 000 eur na pomoc v súvislosti s utečeneckou krízou


Na archívnej snímke je starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Snímka zdroj: (tasr).


Pre utečeneckú krízu v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyčlenil Prešovský samosprávny kraj (PSK) zo svojho rozpočtu 25 000 eur pre obec Ubľa a 100 000 eur na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre utečencov. Vo štvrtok to schválili krajskí poslanci.


Úrad PSK zabezpečí utečencom napríklad nákup potravín, zdravotnícky materiál, hygienické potreby, postele, matrace či ubytovanie. Účelovou dotáciou pre Ubľu chce kraj pomôcť jednej z najviac migračnou vlnou zasiahnutých obcí v prešovskom regióne.

"So starostkou sme dohodnutí, že keď jej výdavky preplatí štát, tak nám vráti dotáciu. Teraz však vstupuje do záväzkov, na ktoré nemá krytie, takže kraj pristupuje k takejto pomoci," priblížil vedúci odboru financií Úradu PSK Peter Makara.

Starostka Uble a poslankyňa PSK Nadežda Sirková upozornila, že vojnový konflikt na Ukrajine trvá dva týždne a ich samospráva od štátu ešte "nevidela ani jeden cent". "Nikto sa absolútne nezaujíma z čoho tých ľudí, ktorých denne za 24 hodín prejde okolo 2000, kŕmime a ako sa o nich staráme. Sama vám neviem povedať, aký bude účet, pretože ešte stále mám otvorený účet v obchodnej sieti priamo v obci," podotkla.

Prichádzajú podľa jej slov aj prvé faktúry za budovu kultúrneho domu, kde je umiestnený záchytný tábor. Obec musela riešiť aj čistenie kanalizácie i vyvážanie odpadu, ktorý sa kopí na hraničnom priechode a aj v záchytnom tábore. Starostka uviedla, že s neziskovou organizáciou Človek v ohrození podpísali zmluvu o darcovstve a dostali od nich 50 000 eur.

Predseda PSK Milan Majerský vyhlásil, že štát by mal prevziať na seba zodpovednosť, aby vedel vyhlásiť kraje, respektíve obce, ktorých sa to týka, za subjekty hospodárskej mobilizácie. To znamená, že im podpíše príkazný list na vecné plnenie," skonštatoval s tým, že skôr či neskôr bude potrebovať pomoc aj PSK.

Poslankyňa Národnej rady SR a poslankyňa PSK Zita Pleštinská starostku Uble ubezpečila, že parlament na budúci týždeň zasadá a prvým bodom programu je lex Ukrajina. Verí, že všetky potrebné veci sa podarí legislatívne presadiť. "Aj štát sa stará," podotkla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2022
Prihraničné obce sú pripravené pomôcť prípadným migrantom z Ukrajiny
Obce v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc sú na pomoc prípadným migrantom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine pripravené. Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.
viac
05.03.2022
Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov
Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo MV SR.
viac
10.03.2022
KSK zriadil transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny
Nadácia Košického samosprávneho kraja (KSK) zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.
viac
17.04.2023
Krajskí poslanci budú okrem iného schvaľovať úverovú zmluvu na 30 mil. eur
Záverečný účet Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2022, školské a kultúrne projekty i nové cestné akcie, ktoré prinesú rekonštrukcie a modernizácie ďalších úsekov. Tieto a iné témy sú predmetom zasadnutia Zastupiteľstva PSK, ktoré sa koná v pondelok 17. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %