Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.07.2023 10:35

Poslanci schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu


Ilustračná snímka.


Poslanci mesta Lučenec na stredajšom (28. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu. Úlohou parlamentu zloženého zo študentov a mládeže bude predkladať návrhy, prijímať stanoviská a odporúčania orgánom mesta.


"Mestský mládežnícky parlament je spoločenstvo, ktoré podporuje občiansku participáciu a umožňuje mladým ľuďom aktívne sa angažovať v miestnom rozhodovacom procese a prispievať k formovaniu svojho okolia a komunity. Zámerom tejto iniciatívy je založiť dlhodobú a pravidelnú spoluprácu mládeže so samosprávou tak, aby ich kroky smerovali v prospech detí a mladých ľudí v meste," uviedlo mesto v dôvodovej správe.

Mládežnícky parlament má byť poradným orgánom primátora mesta. Jeho členovia sa zapojením do poradných a rozhodovacích štruktúr v samospráve naučia, ako pracujú miestne úrady a zastupiteľstvá. Ako vyplýva zo štatútu mládežníckeho parlamentu, na jeho čele budú predseda a dvaja podpredsedovia volení členmi parlamentu, za riadny chod orgánu bude zodpovedať koordinátor menovaný primátorom mesta.

Poslanci mesta na júnovom zasadnutí schválili i predloženie žiadosti o dotáciu zo štátneho rozpočtu na fungovanie mládežníckeho parlamentu vo výške takmer 20 000 eur. Hlavnými aktivitami projektu je rozbehnutie pracovných skupín, realizácia mládežníckych projektov, organizácia podujatí a propagácia aktivít mládežníckeho parlamentu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2020
Humenné bude mať svoj mládežnícky parlament, profitovať budú obe strany
Mesto Humenné bude mať od septembra nový poradný orgán z radov mládeže. Mestský mládežnícky parlament, ktorého zriadenie a štatút schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 29. júna, má podľa slov iniciátora projektu Martina Ruščanského pomôcť mestu i mládeži.
viac
20.04.2021
Lučenec zriadi mestský sad, ovocné stromy chce vysadiť aj na sídliskách
Mesto Lučenec plánuje zriadiť mestský ovocný sad na Vinici, výsadbu ovocných stromov chce uskutočniť aj na sídliskách Rúbanisko II a III.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
14.12.2023
Zamestnanci mestského úradu budú v piatky pre úsporu pracovať z domu
Zamestnanci Mestského úradu v Lučenci budú v piatky až do odvolania pracovať z domu. Samospráva home office opätovne zavádza s cieľom šetriť náklady na energie, k rovnakému kroku pristúpila aj počas vlaňajšej vykurovacej sezóny. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %