Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.07.2022 03:20

Pri Vajnoroch videli medveďa, podľa samosprávy nie je dôvod na paniku


Ilustračná snímka.


Pri bratislavských Vajnoroch videli v uplynulých dňoch medveďa. Potvrdila to aj mestská časť s odvolaním sa na informácie od poľovníkov. Samospráva však nevidí dôvod na paniku. O pohybe zvieraťa informovala Zásahový tím pre medveďa hnedého.


Medveďa zaregistrovali začiatkom tohto týždňa na pomedzí katastrov bratislavskej mestskej časti Vajnory a mesta Svätý Jur. "Išlo o medveďa hnedého. V celom pohorí Malých Karpát sa podľa všetkého ojedinele vyskytne aj táto šelma, stretnutie s ňou je však vzhľadom na rozľahlosť územia veľmi vzácne a nie je dôvod na paniku," uviedla vajnorská samospráva.

Deklaruje taktiež, že je v kontakte so šéfom tunajšieho poľovníckeho združenia. "Informácie aktualizujeme a v prípade nových skutočností budeme informovať," uviedla mestská časť. Návštevníkom lesov odporúča dodržiavať štandardné pravidlá bezpečnosti a najmä pohybovať sa po vyznačených turistických chodníkoch a cyklotrasách.

Aj minulý rok mesto Pezinok informovalo o výskyte medveďa v Malých Karpatoch. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty, ako aj stráž prírody ho v tom čase pravidelne monitorovali.      Ochranári i mesto v tom čase verejnosť upokojovali, že pohorie Malé Karpaty disponuje dostatočnými zdrojmi potravy na to, aby sa medveď uživil a nebol odkázaný vyhľadávať potravu v blízkosti ľudských sídiel. Počas prechádzok do lesov, kde je možný výskyt medveďa, radili správať sa primerane hlasno a nevchádzať do neprehľadného terénu či krovín.

"Uvedené zásady je vhodné dodržiavať v regióne Malých Karpát a Záhoria aj v súvislosti s výskytom diviakov, s ktorými môže človek tiež zažiť konfliktné strety," uviedla v tom čase Správa CHKO Malé Karpaty. Pripomína, že medveď hnedý je zákonom chránený. V prípade zistenia jeho výskytu v Malých Karpatoch je potrebné informovať Štátnu ochranu prírody SR alebo Správu CHKO Malé Karpaty.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy
Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
10.05.2022
V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu
Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).
viac
09.09.2023
Zvýšený výskyt diviačej zveri evidujú aj v Karlovej Vsi
Zvýšený výskyt diviačej zveri evidujú aj v bratislavskej Karlovej Vsi. Najčastejšie ich hlásia z lokalít ako Líčšie údolie, Nad lúčkami, Karloveská či Fadruzsova ulica. Informuje o tom na sociálnej sieti mestská časť.
viac
17.01.2024
Mestská polícia eviduje opäť častejší výskyt diviakov v intraviláne
Po krátkej odmlke v posledných týždňoch vyrážajú diviaky opäť čoraz častejšie do osídlených častí Bratislavy. Ich zvýšený pohyb v intraviláne mesta, najmä v neskorých večerných a nočných hodinách, eviduje aj bratislavská mestská polícia. Minulý týždeň sa objavili v Dúbravke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %