Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
01.10.2022 10:55

Prihraničie musí rásť vďaka cestovnému ruchu


Ilustračná snímka z workshopu


Stretli sme sa na druhom workshope 21. septembra 2022 tentokrát v slovensko-poľskom prihraničí v Muszyne, aby sme sa navzájom inšpirovali a prediskutovali riešenia, ktoré sa realizujú na obidvoch stranách hraníc.


Zároveň sme aj spoločné riešenia v rozvoji cestovného ruchu v slovensko-poľskom prihraničí, ktoré sú predpokladom hospodárskeho a sociálneho rozvoja prihraničných regiónov a budovania ekonomicky prosperujúcich regiónov.

Workshop otvorila starostka poľskej gminy Sękowa Małgorzata Małuch, ktorá privítala účastníkov so zdôraznením, že sa nachádzame v Malopoľskom regióne: „Malopoľský región je najdynamickejšie sa rozvijajúcim regiónom v Poľsku a turistika je elementom na ktorom sa zakladá hospodársyj rozvoj tohto územia“.  

Za slovenskú stranu workshop otvoril riaditeľ Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák so slovami: „Sme tu preto, lebo sme našli spoločnú reč, a tá je reč je o tom, že chceme nájsť inšpiráciu, je o tom, aby sme sa dokázali porovnávať, je o tom, aby sme cestovný ruch postavili ako biznis, pretože vďaka cestovnému ruchu dokážeme vytvoriť silný ekonomický model celého prihraničia. Probližne 60% miest a obcí na slovensko-poľskom prihraničí má práve v Poľsku intenzívnu spolupráce, takže my sme odkázaní na spoločnú spoluprácu. Dnes nie sú hranice medzi Slovensko a Českom, Slovenskom a Maďarskom a Slovenskom a Poľskom, dnes je iba jedna hranica, ktorú posúvame ďalej, a tá hranica je naša túžba, dokedy dokážeme spolupracovať a ako dokážeme rásť“.

Zo Slovenska sa o skúseností podelila riaditeľka OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, mesto Snina zastúpené Michaelou Šalachovou a starosta Nižnej Polianky Ján Cundra. Michal Kaliňák ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS spolu s Lukášom Bednárom z ANTIK Telekom predstavili cezhraničné aktivity v rámci inciatívy Digitálny reštart.

Poľskú stranu v aktívnej účasti zastupoval/a predseda Malokarpatskej turistickej organizácie Grzegorz Biedroń, podpredseda a generálny riaditeľ Euroregiónu Karpaty Dawid Lasek, riaditeľ JTS Interreg PL-SK Krzysztof Kaczmarek, starosta gminy Bukowsko Marek Bańkowski a starostka gminy Sękowa Małgorzata Małuch.

Prezentácie jednotlivých rečníkov k nahliadnutiu a na stiahnutie (zobrazia sa po kliknutí):

Michal Kaliňák a Lukáš Bednár: Digitálny reštart v cezhraničnom cestovnom ruchu

Michaela Šalachová: Úspešné spolupráce v programe Interreg Poľsko - Slovensko a naše vízie do budúcna

Ján Cundra: Poľsko - slovenská spolupráca medzi obcami a jej vplyv na rozvoj cestovného ruchu

Dawid Lasek: Karpatský Horizon 2030 - Stratégia nového typu pre Karpatský Euroregión – PL

Dawid Lasek: Karpatský Horizon 2030 - Stratégia nového typu pre Karpatský Euroregión – SK

Małgorzata Małuch: Rozvoj cestovného ruchu v poľskej cezhraničnej obci – PL

Małgorzata Małuch: Rozvoj cestovného ruchu v poľskej cezhraničnej obci – SK

Krzysztof Kaczmarek: INTERREG PL-SK 202-2027 – PL

Krzysztof Kaczmarek: INTERREG PL-SK 202-2027 - SK

Grzegorz Biedroń: Malopoľsko – najrýchlejšie rastúci región – ako samosprávy Malopoľska urýchľujú rozvoj

Marek Bańkowski: Po stopách prírody Karpatského pohraničia

Na workshope sa zúčastnilo 60 volených predstaviteľov a odborných zamestnancov z miest a obcí z krajín V4. Workshop sa primárne zameral na miestne samosprávy zo slovensko-poľského pohraničia, zúčastnili sa ho aj zástupcovia miest a obcí z Maďarska a Českej republiky. Workshop organizovala gmina Sekowa v spolupráci so ZMOS. Ďalší workshop vo formáte V4 na miestnej úrovni sa uskutoční v jari 2023 v slovensko-českom pohraničí a bude sa venovať inovatívnym službám na miestnej úrovni, najmä vo vidieckých obciach.

Workshop sa realizoval v rámci projektu „Cezhraničná spolupráca pre partnerstvo a prosperitu“. Projekt je spolufinancovaný vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom Vyšehradských grantov z medzinárodného vyšehradského fondu. Projekt realizuje Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnermi z ČR (Svaz miest a obcí ČR – SMO ČR), Maďarska (Maďarské národné združenie miestnych samospráv - TÖOSZ) a Poľska (gmina Sekowa)  v trvaní od 1. januára 2022 do 31. decembra 2023.

Cieľom projektu je zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe medzi mestami a obcami z krajín V4 prostredníctvom národných a regionálnych združení miest a obcí v poskytovaní verejných  služieb na miestnej úrovni v rôznych oblastiach výkonu ich kompetencií ako úspešné inovatívne a efektívne riešenia, ktoré by sa dali ľahko implementovať aj v iných samosprávach s rovnakými problémami prostredníctvom využitia potenciálu neformálneho zoskupenia V4 a v partnerstve s národnými združeniami miestnych samospráv z Poľska, Maďarska a Česka.

Projekt sa realizuje prostredníctvom 4 workshopov v  4 cezhraničných regiónoch, pričom každý workshop sa bude venovať inej témy. V projekte boli zadefinované nasledujúce témy workshopov: energetická efektívnosť (workshop v maďarskom pohraničí), smart agenda a inovatívne riešenia (worskhop v českom pohraničí), cestovný ruch (workshop v poľskom pohraničí) a komunálne podniky (záverečný workshop na Slovensku). Súčasťou projektu je aj vypracovanie 16 stručných manuálov - príkladov dobrej praxe zo všetkých krajín V4 v témach indetintických témam workshopov.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2021
ZMOS spustilo projekt podpory potenciálu slovensko-ukrajinského prihraničia
Projekt cezhraničnej spolupráce zameraný aj na dobré spravovanie vecí verejných by mal priniesť zintenzívnenie spoločných aktivít v regiónoch oboch štátov a zároveň poskytnúť možnosť podeliť sa o skúsenosti z decentralizácie, čerpania eurofondov i výkonu samosprávnych kompetencií.
viac
10.06.2021
ZMOS podpísal memorandum so SLOVAKIA TRAVEL
Súčasťou 12. rokovania Predsedníctva ZMOS bol aj podpis memoranda medzi ZMOS a SLOVAKIA TRAVEL.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
17.02.2024
Posúvame cezhraničnú spoluprácu na podporu regionálneho cestovného ruchu ďalej
Budovanie regionálnej značky Karpaty podporí cestovný ruch v našich mestách a obciach, ale najmä na regionálnej úrovni. Inšpiráciou je značka Alpy. O týchto témach 15. februára rokovali zástupcovia ZMOS s predsedom Karpatského euroregiónu so sídlom v Rzesowe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %