Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.09.2022 03:20

Príjmom pre národné parky by mohla byť aj osobitná daň z nehnuteľnosti


Ilustračná snímka: (tasr).


Potenciálnym zdrojom príjmov pre národné parky by mohla byť aj osobitná daň z nehnuteľnosti, ktorá by zaťažila nové developerské projekty a prestavby v národných parkoch.


Týkať by sa mohla výstavby napríklad v Demänovskej doline, na Donovaloch, vo Vysokých Tatrách a iných rýchlo sa rozvíjajúcich oblastiach. Vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Národné parky 21. storočia.

"Rozvoj cestovného ruchu často neblaho vplýva na ochranu prírody a takéto zdanenie je jeho vhodným regulátorom a zároveň spravodlivým zdrojom príjmov na vykompenzovanie negatívnych vplyvov takýchto projektov," skonštatovali analytici. Dodali, že získané peniaze môžu byť ďalej použité na zlepšovanie stavu chránených druhov a biotopov.

Doplnkovým príjmom môžu byť dobrovoľné príspevky. "Na základe údajov z troch slovenských národných parkov na našom území pravidelne prispieva na environmentálne organizácie asi 10 percent návštevníkov národných parkov, pričom každý z nich prispeje priemerne 44,45 eura ročne," uviedol IEP.

Dobrovoľné vstupné môže podľa inštitútu fungovať popri klasickom vstupnom v prípade, že je nastavený v primeranej výške. Efektívne využívanie dobrovoľných príspevkov si však vyžaduje špecializovaných zamestnancov, uviedol.

Analytici zároveň poukazujú, že v zahraničí zvykne zastrešovať dobrovoľné príspevky nezisková organizácia. Na Slovensku existuje organizácia Klub Priateľov Pieninského národného parku, ktorý pomáha národnému parku dobrovoľníckou činnosťou svojich členov. "Na dve percentá z dane však podľa posledných dostupných údajov dokázal vybrať rádovo len stovky eur," podotkli.

Ďalším zdrojom financií pre národné parky sú adopčné programy, ktoré sú aj na Slovensku. V rámci nich je možné si symbolicky osvojiť určité územia alebo úsek trasy, ako aj živočícha. IEP poukazuje napríklad na Lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré umožňuje si za poplatok symbolicky adoptovať strom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2018
L.Sólymos: Národné parky mali byť lepšie chránené už dávno, no stále je tu odpor
Zmeny, ktoré prináša novela zákona o ochrane prírody, mali podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) prísť už dávno. Pripomienky ochranárov, ktorí žiadajú napríklad urýchlenie presunu pozemkov pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, preto v rozhovore pre TASR označil za legitímne.
viac
22.11.2019
Daň z nehnuteľností v Košiciach by sa mala zvýšiť
Mesto Košice navrhuje zvýšenie sadzby dane z nehnuteľností. Argumentuje, že musí vykrývať výpadok príjmov do rozpočtu, ako aj navýšenie výdavkov pre viaceré zmeny zákonov a rôzne vládne sociálne balíčky v celkovej výške zhruba 18 miliónov eur.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
09.01.2023
Výzvou v tomto roku bude aj dokončenie zonácií v národných parkoch
Výzvou v tomto roku bude podľa dočasne povereného ministra životného prostredia SR Jána Budaja aj dokončenie zonácií vo zvyšných národných parkoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %