Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.02.2024 11:25

Prvú Olympiádu o verejnej správe vyhrali považskobystrickí gymnazisti


Snímka: ZMOS


Štvorčlenný tím Gymnázia z Považskej Bystrice spolu s gymnazistami z Levoče a Spišskej Novej Vsi patrili vo štvrtok 8. januára k najlepším v 1. ročníku celoslovenskej vedomostnej Olympiády o verejnej správe.


Do finále na Fakulte sociálnych vied (FSV) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave postúpili z vyraďovacích kôl, v ktorých bolo zapojených 122 stredných škôl s viac ako 500 účastníkmi. Uviedol za organizátorov Martin Švikruha z FSV.

Finále sa konalo za účasti deviatich tímov, po troch reprezentovali východné, stredné a západné Slovensko. V prvom kole odpovedali súťažiaci na 20 otázok formou testu, v druhom museli poznať odpovede na kladené otázky o fungovaní samospráv na všetkých stupňoch. Išlo napríklad o vedomosť o tom, čo je pasívne volebné právo, kedy bol prijatý zákon o obecnom zriadení, aké podmienky má vyhlásenie obecného referenda, tiež kto určuje a mení názov obce či kto môže vyhlásiť obec za mesto a ďalšie.

V hodnotiacej porote boli zástupcovia partnerov vyhlasovateľa. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik vyzdvihol myšlienku súťaž usporiadať. „Je to veľmi správny počin, je kľúčové, aby občania mali väčšie povedomie o fungovaní verejnej správy, o to viac, ak ide o mladých ľudí. Potešujúci je ich záujem," povedal. Položené otázky neboli podľa neho vôbec ľahké a vyžadovali si intenzívnejšiu prípravu. ZMOS, ako informoval, má záujem nadviazať spoluprácu s vysokými školami a pripravuje sa na podpísanie zmluvy aj s UCM, ktorá štúdium verejnej správy ponúka. Doplnil, že v spolupráci s FSV zvažujú rozšíriť túto súťaž aj pre mladších žiakov, ôsmakov a deviatakov základných škôl.

Olympiádu o verejnej správe považuje za prínosnú aj Združenie samosprávnych krajov SK8. „Súčasní študenti sú generáciou, od ktorej budeme v budúcnosti závisieť. Sme radi, že sa SK8 mohlo zapojiť a takto dostávať medzi mladých povedomie o verejnej správe na Slovensku," uviedol Róbert Frimmel z SK8. Nájsť vhodného človeka na pozície do verejnej správy, ako konštatoval, je v súčasnosti náročné, a preto združenie víta, že univerzity vychovávajú nových odborníkov v tejto oblasti. Partnerom súťaže bol aj Trnavský samosprávny kraj.

Súťaž má podľa rektorky UCM Kataríny Slobodovej Novákovej ambíciu nielen ukázať, ako na tom študenti s vedomosťami o verejnej správe sú, no zároveň im priblížiť, aké majú možnosti na úrovni samospráv miest a obcí alebo vyšších územných celkov, ak sa budú o túto oblasť zaujímať intenzívnejšie. FSV ponúka podľa rektorky študijné programy zamerané práve na verejnú politiku a verejnú správu.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Lepšie nastavenie reforiem na Slovensku
Operačný program Efektívna verejná správa zaviedol v programovom období 2014 - 2020 nový prvok do správy eurofondov. Po dohode s Európskou komisiou vypĺňajú všetky verejné inštitúcie uchádzajúce sa o zdroje reformný zámer.
viac
05.10.2017
Objem eurofondov pre mimovládne organizácie sa zdvojnásobí
Zvýšenie eurofondových výziev zameraných na zlepšenie transparentnosti verejnej správy a boj s korupciou z 15 na 30 miliónov eur dnes oznámil predseda vlády Robert Fico.
viac
15.01.2018
Samuel Arbe: Efektívna verejná správa je príležitosť pre samosprávy
Rezort vnútra je riadiacim orgánom OP Efektívna verejná správa, ktorý vypracoval v spolupráci s partnerskými organizáciami. Samuel Arbe, riaditeľ odboru tohto operačného programu v rozhovore priblížil, čo operačný program ponúka pre verejnú správu, ktorej dôležitou súčasťou je samospráva.
viac
20.09.2018
Informatizáciu vo verejnej správe brzdí nedostatok kvalifikovaných zamestnancov
Jedným z kľúčových cieľov rozvoja slovenskej spoločnosti je pokrok v oblasti informatizácie verejnej správy a poskytovania kvalitných elektronických služieb občanom. V podmienkach Slovenskej republiky sa tento cieľ realizuje s využitím európskej finančnej pomoci ako aj z domácich zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %