Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.12.2020 11:45

Prvý podpredseda ZMOS na online diskusii k športu


ZMOS na stretnutí zastupoval prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň a projektová manažérka národného projektu ZMOS ModMUS Daniela Baťová.


Prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň sa zúčastnil online diskusie k športu a aktívnemu tráveniu voľného času v mestách a obciach, ktoré sa uskutočnilo v rámci projektu „Active Local Europe“ realizovaného belgickým mestom Leuven a ďalšími partnermi.


ZMOS prezentovalo svoje skúsenosti a vypočulo si skúsenosti partnerov z iných krajín, ako funguje šport a jeho podpora na miestnej úrovni v iných krajinách aj v nadväznosti na súčasnú pandemickú situáciu.

Koncom novembra sa uskutočnilo online stretnutie v rámci nadnárodného projektu „Active Local Europe“, ktoré zorganizovalo belgické mesto Leuven spolu s ďalšími partnerskými mestami a združeniami z Európy na tému, ako by mali miestne samosprávy motivovať svojich občanov k aktívnemu tráveniu voľného času v komunite tak, aby tým samospráve nevznikali dodatočné náklady v čase pandémie.

Online stretnutie prebiehalo formou diskusie na témy týkajúce sa obmedzení a nariadení v čase pandémie COVID-19, ktoré sa týkali športu a aktívneho života v miestnej komunite, spôsobov ako zabezpečiť komunikáciu so svojimi občanmi počas obmedzení a ako súčasná situácia ovplyvní a zmení strategické plánovanie športovej infraštruktúry a trávenia voľného času v obciach a mestách.

ZMOS na stretnutí zastupoval prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň a projektová manažérka národného projektu ZMOS ModMUS Daniela Baťová. Na diskusii sa zúčastnili aj zástupcovia partnerských združení miest a obcí z Belgicka, Bulharska a Írska.

Prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň v rámci diskusie predstavil kompetencie obcí na Slovensku v rámci zákona o športe, možnosti športových aktivít v obci, financovanie športu a jeho problémy a organizačnú podporu športu na miestnej úrovni. Vychádzajúc z dostupných dát a zdrojov uviedol: „Najvyšší podiel na celkových zdrojoch pre šport pochádza od miestnych samospráv, nie od štátu, a je stabilný na úrovni približne 100 miliónov eur ročne. Obce podporujú športové organizácie so sídlom na ich území prostredníctvom svojich všeobecne záväzných právnych predpisov alebo prostredníctvom dotácií športovým organizáciám, ktorých sú zriaďovateľmi. Štát, ani žiadny národný športový zväz až na malé výnimky nevlastní žiadnu športovú infraštruktúru. Naopak, kľúčovými aktérmi z hľadiska vlastníckych práv, výstavby, rekonštrukcie a prevádzky sú predovšetkým miestne samosprávy.“

Z diskusie vyplynuli spoločné menovatele pre všetky zúčastnené krajiny. Počas prvej aj druhej vlny pandémie sa ukázalo, že samosprávy v oblasti športu a aktívneho trávenia voľného času majú trojitú funkciu, a to rokovať s miestnymi združeniami, národnými orgánmi a inými aktérmi o stanovení pravidiel a predpisov, vysvetliť tieto pravidlá a nariadenia svojim občanom a pripraviť kampane, ktoré motivujú občanov k aktivite. Taktiež z diskusie vzišlo a súčasná pandemická situácia naznačuje,, že v rámci aktívneho trávenia času v komunite, či už športom alebo inými voľnočasovými fyzickými aktivitami, bude v budúcnosti dôležité strategické plánovanie investícií na vytváranie príležitostí pre občanov v blízkosti ich domovov.

O projekt „Active Local Europe“

Projekt je platformou miest a obcí, ktoré cezhranične spolupracujú v oblasti športu a fyzických aktivít, aby podporili svojich občanov k aktivite a posilnili pocit spolupatričnosti.

Vedúcim projektu je mesto Leuven (Belgicko).

Partnermi projektu je ďalších 9 miest a obcí: Bergamo a Valdengo (Taliansko), Den Haag a Alphen a / d Rijn (Holandsko), Paderborn a Ingelheim (Nemecko), Hamoir (Belgicko - Valónsko), Izegem a Lovaň (Belgicko - Flámsko) a 4 národné siete miest a obcí pre šport a fyzickú aktivitu z členských štátov EÚ (Taliansko, Nemecko, Holandsko a Belgicko).

Bližšie informácie o „Active Local Europe“ TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2018
Karpatská nadácia podporila šesť projektov na východnom Slovensku
Karpatská nadácia (KN) v Košiciach v utorok podporila z grantového programu Spoločne pre región podporených ďalších šesť projektov, ktoré vylepšia životné prostredie a umožnia deťom a mládeži v Košickom a Prešovskom kraji plnohodnotne a bezpečne tráviť voľný čas.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
08.10.2020
Na sídlisku Juh pribudne multifunkčné ihrisko
Mesto Trebišov aktuálne realizuje výstavbu nového multifunkčného ihriska na sídlisku Juh. Možnosti na rôzne športové aktivity by malo poskytovať už v novembri. Informovala o tom radnica mesta.
viac
13.11.2020
Online národná konzultácia k eurofondom sa už začala
K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd eur, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %