Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.11.2023 05:05

R. Raši: Do regiónov plánujeme presunúť čo najviac financií


Richard Raši, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR plánuje presunúť do regiónov čo najviac financií, a to v objeme, v akom ich dokážu absorbovať. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii rezortný minister Richard Raši s tým, že chce taktiež vytvoriť mapu verejných investícií.


V súvislosti s regiónmi Raši uviedol, že plánuje podporovať namiesto proúradníckeho prístupu proklientsky prístup. "Chceme v našich regiónoch nahradiť eurofondovú depresiu eurofondovou revolúciou. Samosprávy a regióny si budú môcť samy určiť, na aké projekty chcú financie," dodal s tým, že chce urobiť všetko pre to, aby sankcia bola poslednou možnosťou. Programové vyhlásenie vlády (PVV) rezort chápe ako vládnu stratégiu vyrovnania regionálnych rozdielov.         

Minister plánuje taktiež výrazné zmeny vo verejnom obstarávaní (VO), ktoré chce robiť férovo a transparentne tak, ako vyžaduje Európska únia (EÚ). Dodal, že rezort nechce vytvárať podmienky, v ktorých sú eurofondy na Slovensku nečerpateľné pre VO a byrokratickú záťaž.         

Raši avizoval aj zriadenie mapy verejných investícií, ktorú by mal predstaviť v 1. polroku budúceho roka. "Chceme, aby každé mesto a obec vedeli, aké projekty môžu čerpať z plánu obnovy, eurofondov, dotácií, a aby každý vedel, čo nám v akej časti Slovenska chýba," uviedol Raši. Postupovať chce na základe dvoch kľúčových prístupov. Žiadne rozhodnutia by podľa neho nemali byť vykonané bez diskusie s tými, ktorých sa to bude týkať. Chýbať by nemala ani podpora, či už finančná alebo metodická.         

Jednou z priorít je podľa ministra aj nadviazanie na národnú koncepciu budovania vodovodov a kanalizácií. "Verím, že keď zvládneme kanalizáciu, zvládneme aj informatizáciu. Prístup k internetu by nemal byť výnimočnosťou. Chceme bojovať s digitálnou chudobou a na to potrebujeme, aby tí, čo si ho nemôžu dovoliť, dostali poukážky a tam, kde internet nie je, aby sa natiahol pevnou sieťou," uviedol.         

Rezort vníma podľa Rašiho pohraničie ako atraktívnu vstupnú bránu, preto chce pripraviť jeho koordinovaný rozvoj, ako aj zaviesť regionálny index, ktorý bude hovoriť o zamestnanosti, dopravnej infraštruktúre či dostupnosti zdravotníckych zariadení.

 

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
08.03.2021
NKÚ: Plán kontrolnej činnosti na rok 2021
Kontrolóri sa v tomto roku zamerajú na prerozdeľovanie dotácií, mosty, železnice, ale aj na environmentálne výzvy budúcnosti. Plán kontrolnej činnosti na rok 2021 zahŕňa 21 akcií vo viac ako 60 subjektoch.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %