Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.07.2022 10:35

Rákociho palác ožije ľudovou kultúrou východného Slovenska


Rákociho palác.


Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov tradičné letné podujatie pod názvom Leto s Rákocim. Ľudový víkend sa uskutoční počas víkendu (30. - 31. 7.) v átriu Rákociho paláca, sídla múzea.


Chýbať nebudú ani šarišský folklór a tradičné remeslá. Za Krajské múzeum v Prešove o tom informoval Rastislav Žitný.

Na podujatí vystúpia profesionálne aj detské ľudové súbory. Podľa etnologičky Krajského múzea Zuzany Andrejovej si na svoje prídu dospelí i deti.

"Témou tohtoročného Leta s Rákocim bude najmä temperamentný šarišský folklór. Návštevníci sa môžu tešiť na také zvučné mená, ako napríklad Šarišan, Čerhovčan či Polonyna. Atmosféru obohatia aj detské súbory Sabinik a Raslavičanik," priblížila Andrejová.

Počas podujatia sa predstavia so svojou prácou aj ľudoví remeselníci. Ich produkty si návštevníci múzea budú môcť zakúpiť priamo na mieste.

"Naše ľudové slávnosti ponúknu ľuďom lúčne kytice a kytice z listov, vyšívané vrecúška, obrazy z machu, produkty plstenia, zapletané produkty z nití či zo šúpolia a veľa ďalších zaujímavých produktov," doplnila Andrejová.

Podujatie podporilo dotáciou aj mesto Prešov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
08.08.2018
Deti si v Rákociho paláci môžu vytancovať odmenu
V Krajskom múzeu v Prešove zažijú deti ľudovú veselicu ako sa patrí. Naučia sa tu základy našich ľudových tancov a osvoja si texty a melódie piesní, napríklad aj v šarišskom nárečí. Okrem toho sa môžu doslova pretancovať k sladkej odmene.
viac
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %