Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
23.04.2022 03:40

Rómov z piatich obcí zapoja do pilotného sociálneho projektu EÚ


HERO - Housing and Empowerment for Roma


Lepšie bývanie, zamestnanosť a lepšie životné podmienky má členom marginalizovaných rómskych komunít priniesť projekt HERO - Housing and Empowerment for Roma/Bývanie a posilňovanie Rómov, financovaný Európskym parlamentom (EP).


Ak sa model pomoci realizovaný v piatich slovenských obciach a ďalších v Bulharsku a Rumunsku osvedčí, má sa aplikovať v celej Európe, informovala TASR Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku.       

"HERO sa zameriava na marginalizované rómske rodiny, ktoré zvyčajne bývajú v neregulovaných osadách na okraji obývaných oblastí a majú problém získať dostupné bývanie a s príležitosťami zamestnať sa a zabezpečiť si príjem," priblížila s tým, že na Slovensku sa bude realizovať v obciach Dobšiná (okres Rožňava), Jelšava (okres Revúca), Kamenná Poruba (okres Vranov nad Topľou), Podhorany (okres Kežmarok) a Rudňany (okres Spišská Nová Ves). Výber obcí súvisel s tým, či boli samosprávy ochotné poskytnúť obecné pozemky, infraštruktúru či iné zdroje, alebo či miestna rómska komunita mala záujem aktívne sa na projekte podieľať.       

„HERO je o inovatívnom spôsobe podpory prístupu k bývaniu pre zraniteľné rómske komunity. Ide tiež o učenie sa a budovanie dôkazov o tom, ako fungujú cielené rozvojové opatrenia. Dúfame tiež, že pomôžeme zmeniť širšie naratívy o chudobe a ich spoločenskom postavení,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.       

Europoslanec Peter Pollák upozornil, že zlepšenie životných podmienok Rómov je kľúčom k ich úspešnému začleňovaniu do spoločnosti. „Týmto projektom chceme radikálne zmeniť situáciu najchudobnejších obyvateľov Slovenska. Slušné bývanie spojené s prácou a vzdelaním je základom zmeny. Pokiaľ sa program osvedčí, rozšírime ho na celú Európu,“ doplnil europoslanec Tomáš Zdechovský.       

Ako Ludviková vysvetlila, zapojení Rómovia sa stanú prijímateľmi mikropôžičiek, za ktoré si nakúpia materiál na svojpomocnú výstavbu, prípadne zlepšenie podmienok bývania. Okrem toho sa im poskytnú školenia finančnej gramotnosti, pracovný koučing a mentoring a podporia sa ich stavebné zručnosti. Očakávaným výsledkom projektu je tiež miestny rozvoj vedený miestnou komunitou.       

Pilotný projekt HERO financuje EP, riadi EK a realizuje Rozvojová banka Rady Európy (CEB) spolu s miestnymi partnermi v Slovenskej republike, Bulharsku a Rumunsku. Na aktivity realizované v piatich slovenských obciach v rokoch 2022 až 2024 vyčlenil EP 1.020.000 eur.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
03.09.2020
V Prešove budú zisťovať príjmy a životné podmienky v rómskych komunitách
Príjmy a životné podmienky v marginalizovaných rómskych komunitách v Prešove budú od stredy do 10. novembra zisťovať zamestnanci Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
viac
07.10.2020
Otvorené výzvy ÚPSVR na podporu zamestnávania
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyhlasuje možnosť predkladania žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest pre uchádzačov o zamestnanie.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %