Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.12.2020 10:25

Šaľa zrekonštruovala vstup do renesančného kaštieľa


Snímka zdroj: (sala.sk).


Mesto Šaľa obnovilo vstup do renesančného kaštieľa v meste. Rekonštrukcia bola spolufinancovaná na základe grantovej zmluvy z finančných prostriedkov poskytnutých občianskym združením Juvamen v sume 5000 eur, informovala samospráva.


Drevený mostík slúžiaci ako vchod do kaštieľa bol vybudovaný v roku 2013 v rámci projektu Revitalizácia verejných priestranstiev centrálnej mestskej zóny – Šaľa. Po siedmich rokoch bol však v zlom technickom stave, pod ktorý sa podpísali poveternostné podmienky, občasný neoprávnený prechod motorovými vozidlami a povrchové drevo, z ktorého bol vyhotovený pochôdzny vstup. „Z dreva sa vylamovali časti lát, drobilo sa aj vplyvom vlhkosti,“ skonštatovali zástupcovia mesta.       

Nový povrch vstupu bol osadený na novú hliníkovú podkonštrukciu. Jeho vybudovaniu predchádzala demontáž starého poškodeného dreveného povrchu, ošetrenie spodnej časti drevenej konštrukcie protiplesňovým prípravkom a odizolovanie, čo má ochrániť do budúcna spodné konštrukcie mostíka.        

Kaštieľ je jednou z najvýznamnejších pamiatok na území mesta. Jeho história siaha do druhej polovice 16. až prvej polovice 17. storočia. Vznikol ako verná kópia renesančného zámku rodu Thurzovcov v Bytči, pričom svoj renesančný vzhľad a podobnosť s bytčianskym si zachoval dodnes. Budova v priebehu svojho vývoja slúžila na rôzne účely. V národnej kultúrnej pamiatke v súčasnosti sídli Štátny archív v Nitre, pracovisko Archív Šaľa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %