Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.04.2022 02:25

Sezónu na banskom chodníku v Ľubietovej otvoria s novou atrakciou


Ilustračná snímka.


V rámci desiateho výročia otvorenia turistickej sezóny na Náučnom banskom chodníku v Ľubietovej v Banskobystrickom okrese predstavia novú atrakciu. Informovala o tom Dagmar Zajacová z občianskeho združenia Libetha s tým, že to bude banská veža Ľubor.


Pripomenula, že projekt vznikol s cieľom zvýšiť povedomie návštevníkov o historických baníckych tradíciách obce. „O práci baníkov v minulosti, spôsoboch ťažby a súvisiacich remeslách, ochrane prírody a rôznorodosti nerastov, ktoré sa ťažili v tejto lokalite,“ spomenula.

Podľa nej interaktívny model banských štôlní, chodieb, strojov a remesiel, ktoré boli súčasťou historického komplexu, tvoria dve časti. Prvou je podzemná časť, model banskej štôlne a chodieb bane s výstavou minerálov a hornín Ľubietovej. Nadzemnú časť tvoria skladacie modely mechanizmov, nástrojov a pomôcok baníckych historických remesiel. „Možnosť poskladať si jednotlivé modely poskytuje rozvoj zručnosti a zážitok poznania baníckeho sveta vlastnou skúsenosťou,“ podotkla.

Ako dodala, ťažná veža dostala pomenovanie Ľubor pre úctu k ľubietovskému rodákovi, učiteľovi dejepisu a miestnemu historikovi Ľuborovi Šišiakovi. Venoval sa dejinám Ľubietovej a informácie o jej historických miestach a udalostiach posúval niekoľkým generáciám.       „Banícky a ťažiarsky areál s náučným chodníkom sa stávajú populárnym turistickým cieľom. Interaktívne prvky zvyšujú turistickú návštevnosť a poskytujú stretnutie s historickým baníctvom pre širokú verejnosť,“ zdôraznila Zajacová.

Atrakciu na Náučnom banskom chodníku Ľubietová otvoria 30. apríla o 11.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
14.05.2020
OOCR Región Gron vyhlásila súťaž na návrhy infraštruktúry
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyhlásila architektonicko-krajinársku súťaž zameranú na získanie návrhov infraštruktúry, ktorá zatraktívni prírodné lokality stredného Pohronia.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %