Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.08.2017 09:17

Slávnosť Hliny – Keramická Modra 2017


Keramický vinič.


Umenie ľudových aj profesionálnych figuralistov je témou 9. ročníka medzinárodného podujatia pre odbornú verejnosť i milovníkov remesla a tradície. Osobitne sa venuje tvorbe národného umelca Ignáca Bizmayera, ktorý sa v tomto roku dožíva 95 rokov a stále tvorí z obyčajnej hliny krásu.


Keramická Modra oslavuje hlinu, na ktorej žijeme, s ňou späté remeslo, tradíciu i budúcnosť, ale aj poukazuje na to, čo súčasných majstrov trápi. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia sú odborné výstavy, seminár, tvorivé dielne, ukážky v točení na keramických kruhoch, medzinárodný keramický jarmok, v piatok večer hrnčiarsky bál a v sobotu popoludní štylizovaný sprievod - labovka. Atmosféru dotvárajú kulinárske špeciality, hudobný program, razenie pamätnej mince, divadielko a detské hry z čias našich predkov, ako sú guľôčky, koleso šťastia a drevený kolotoč. Medzinárodný odborný seminár na tému Figurálna tvorba v dielach ľudových a profesionálnych umelcov bude zároveň poctou 95-ročnému stále aktívnemu národnému umelcova keramikárovi Ignácovi Bizmayerovi. Podujatie je tradične súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Keramický betlehem

Prvý slovenský keramický betlehem postupne budujú zo sponzorských darov dobrovoľníci v Modre. Prekrásnymi figúrami sa môžete pokochať počas Slávnosti hliny, výťažok z charitatívneho stánku Modranskej Besedy je určený na ďalšie figúrky. Odmenou pre darcov budú dobroty modranských gazdiniek a lokálnych pekární.

Súťaž o najkrajšie keramické kŕmidlo alebo napájadlo pre vtáčiky

V druhom ročníku súťaže hodnotí verejnosť, víťazi získajú v sobotu finančnú odmenu a ich diela budú vystavené v Komunitnej záhrade na Štúrovej č. 59 v Modre.

Historička a dobrovoľníčka Agáta Petrakovičová Šikulová objasňuje vznik figurálnej keramiky: „Prvé drobné plastiky, alebo figúrky vznikali, aby sa vyplnil voľný priestor v hrnčiarskych peciach a zabezpečil sa tak dobrý výpal. Figúrky plnili aj funkciu hračiek pre deti z hrnčiarskych stredísk. Išlo najmä  o zvieratká - vtáčiky, koníky, prasiatka. Neskôr pribudli aj postavičky pastierov, ľudí v kroji a sedliakov.

Začiatkom 20. storočia sa figurálnej tvorbe začali venovať aj keramici v modranskej dielni, vyrástli tu také osobnosti ako napr. Ignác Bizmayer, Imrich Kóňa, alebo Michal Škarčák. Nasledovníkov našli v Mariánovi Liškovi, Drahošovi Chalánym alebo Jozefovi Frankovi. Ich tvorbu môžete obdivovať na výstavách sprevádzajúcich tohtoročnú Slávnosť hliny – Keramickú Modru.“

Obecné noviny č. 31-32/2017

 

Autor: (ts-mm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Leto v bratislavskom regióne je v plnom prúde!
Aj tento víkend budú mať návštevníci bratislavského regiónu možnosť užiť si letnú pohodu v spojení s kultúrou na rôznych podujatiach.
viac
30.11.2017
Čo prinesie prvý adventný víkend v regióne
Prvý decembrový víkend v Bratislavskom regióne ovládnu podujatia so sviatočnou atmosférou.
viac
25.12.2017
Vianoce v Modre
Mesto Modra pripravilo na záver roka celý rad zaujímavých podujatí, ktoré naladilo obyvateľov mesta na vianočné sviatky pokoja. O zaujímavý program sa postarali okrem KC Modra, občianske združenia, ale aj mládež, ktorá vystupovala so svojím vianočným programom na jednotlivých podujatiach.
viac
31.08.2019
SLÁVNOSŤ HLINY – KERAMICKÁ MODRA 2019
Slávnosť hliny – Keramická Modra je tradične súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Ponúka hrnčiarsky jarmok s bohatým programom a ukážkami remesla, odborný medzinárodný seminár i otvorené dvere v keramických dielňach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %