Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
21.11.2023 12:10

Služby nocľahárne Večierka využívajú bezdomovci už 30 rokov


Nocľaháreň Večierka v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: Mesto B. Bystrica


Jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré zriadilo nocľaháreň pre ľudí bez domova a začalo sa venovať krízovej intervencii v sociálnych službách na profesionálnej úrovni, bola Banská Bystrica. Nocľaháreň Večierka funguje už 30 rokov a poskytla takmer 200-tis. nocľahov ľuďom žijúcim na ulici.


 TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. "Pri hodnotení 30 rokov fungovania Večierky mi nedá nespomenúť paralelu s dospelým 30-ročným človekom. Je to človek, ktorý dosiahol určitú veľkosť a silu potrebnú na vykonávanie určitých činností, aby sa mohol prispôsobiť životu," priblížila riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Banskej Bystrici Zuzana Stanová. Ako zdôraznila, tento druh sociálneho zariadenia je potrebný ako prvý záchyt klientov, ktorí sa ocitli pre nich v neriešiteľnej situácii.         

Služby nocľahárne spolu s ohrevňou, ktoré sú v gescii SČK a mesta, môžu bezdomovci využívať aj počas tohtoročnej zimy, ak vedia dodržiavať pravidlá. Potom je už na ich rozhodnutí, či prijmú nadväzujúcu pomoc SČK a bude sa dať s nimi vykonávať sociálna práca v útulkoch. Pracovníci terénnej sociálnej služby pomáhajú aj ľuďom, ktorí odmietajú dodržiavať poriadok, podmienky a pracovať na sebe.         

"Sme pripravení aj na tohtoročnú zimu. V prípade, že si nejaká osoba bez domova bude počas mrazivých dní a nocí vyžadovať prevoz do ohrevne, spolupracujeme so zdravotnou dopravnou službou," pripomenul vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein.         

Ako dodal primátor Ján Nosko, stále sa nevzdávajú myšlienky realizácie nízkoprahovej nocľahárne. "Súvisia s tým viaceré úskalia, ktoré zatiaľ znemožňujú realizáciu tohto zámeru. Problémom je predovšetkým výber vhodnej lokality. Veľakrát totiž narážame na podnety od obyvateľov, ktorí nesúhlasia s takýmto projektom v blízkosti ich obydlí," vysvetlil Nosko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Banská Bystrica sa môže stať Európskym mestom športu 2017
Mesto pod Urpínom od zisku prestížneho titulu Európske mesto športu (EMŠ) 2017 delí už len krok.
viac
18.04.2018
Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.
viac
28.12.2018
Bezdomovci môžu v nocľahárni zostať na Nový rok aj cez deň a zadarmo
V Banskej Bystrici žije do 300 bezdomovcov a magistrát v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) sa im snaží pomôcť aj počas sviatočných, zimných dní.
viac
02.12.2021
Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu
Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %