Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.09.2020 01:25

Sobota bude v skanzene patriť rusínskemu festivalu i folklórnej súťaži


Ilustračná snímka


Vyše dvesto folkloristov z regiónu horného Zemplína sa počas prvej septembrovej soboty stretne v Expozícii ľudovej architektúry a bývania – skanzene Vihorlatského múzea (VM) v Humennom na šiestom ročníku pokračovania Rusínskeho folklórneho festivalu.


Informovala o tom Jana Fedičová z VM s tým, že niekoľkohodinovému programu bude predchádzať regionálna súťaž hudobného folklóru dospelých interpretov z regiónu horného Zemplína pod názvom Hraj, spievaj, tancuj.       

Ako uviedla, folklórnym programom sa VM pripája k odkazu Dňa európskeho kultúrneho dedičstva (14. 9.), ktorého tohtoročným mottom je Dedičstvo minulosti a vzdelávanie. "Dramaturgia festivalového programu preto buduje na autentickosti, spontánnosti a rôznorodosti ľudovej tradície v umeleckom prejave," priblížila. V programe Rusínskeho folklórneho festivalu sa predstavia nositelia a propagátori kultúrnych tradícií regiónu, poprední účastníci a laureáti mnohých folklórnych prehliadok a súťaží, členovia miestnych folklórnych skupín a sólisti z radov dospelých a detských interpretov. Podujatie, ktoré organizačne podporili Rusínska obroda na Slovensku a mesto Humenné, a je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, sa začne o 15.00 h.       

Regionálna súťaž hudobného folklóru dospelých sa uskutoční v kategóriách sólo a duo spev, vystúpia spevácke skupiny, ľudové hudby a sólisti inštrumentalisti. "Účinkovanie súťažiacich vo veku nad 15 rokov prebieha v krojovom oblečení príslušnej oblasti regiónu. Súťažný repertoár účastníkov v jednotlivých kategóriách pozostáva výhradne z folklórneho materiálu oblasti horného Zemplína," doplnila Fedičová s tým, že súťaž sa v humenskom skanzene začne o 13.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Festival umeleckej tvorby o horách predstavuje program
Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Ružomberok, Zväzom slovenských fotografov a cestovateľským portálom Infoglobe organizujú v poradí už 9. ročník medzinárodného festivalu umeleckej tvorby o horách – HORALFEST 2016.
viac
17.07.2018
Liptovfest zabaví aj prekvapí
Liptov je perlou cestovného ruchu Slovenska. Spája krásnu prírodu, moderné atrakcie, tradície, skvelú kuchyňu a mnoho iného do balíka, ktorý treba zažiť. Tak ako Liptov, treba zažiť aj blížiace sa podujatie, ktoré bude oslavou Liptova, liptovského, s Liptákmi, ale nielen s nimi.
viac
07.12.2019
Najlepšiu jaternicu robia v Kamenici nad Cirochou
Víťazom prvého ročníka súťaže o najlepšiu jaternicu Humenská hurka je Mäsovýroba Rebej z Kamenice nad Cirochou. Rozhodli o tom návštevníci XXIV. Humenských vianočných trhov, ktorí počas piatka degustovali a hodnotili gastronomickú špecialitu z produkcie štyroch výrobcov.
viac
02.02.2023
Vihorlatské múzeum vyhlásilo súťaž Karpatská kraslica
Uchovávanie a prezentácia tradície zhotovovania kraslíc ako významného prvku kultúrneho dedičstva karpatského regiónu je cieľom medzinárodnej súťaže Karpatská kraslica 2023, ktorú vyhlásilo Vihorlatské múzeum v Humennom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %